Odvolávanie ministra Žigu nie je isté, SaS váha s podpismi

Mimoriadna schôdza NR SR, na ktorej chceli poslanci z hnutia OĽANO odvolávať ministra hospodárstva Petra Žigu, sa možno napokon ani nebude konať.

06.10.2017 14:49
žiga Foto: ,
Minister hospodárstva Peter Žiga (vzadu) prichádza na rokovanie 68. schôdze vlády SR.
debata (3)

Najsilnejšia opozičná strana SaS totiž stále váha so svojimi podpismi pod odvolanie ministra za kauzu 64-miliónovej odmeny advokátskej kancelárii Radomíra Bžána za vyhratú medzinárodnú arbitráž o Vodnú elektráreň Gabčíkovo. „Na toto odpovedať (či sa podpíšu pod odvolávanie ministra – pozn. red.) je trochu predčasné, pretože my ešte diskutujeme o inom spôsobe,“ povedal na dnešnej tlačovej besede predseda strany SaS Richard Sulík.

Zvažujú mimoriadnu schôdzu

Liberáli totiž zvažujú, že by mimoriadnu schôdzu parlamentu na odvolanie ministra nahradila mimoriadna schôdza len o samotnej kauze. „Diskutujeme o zvolaní mimoriadnej schôdze na tému 64 miliónov pre advokáta Bžána za tri mesiace roboty. Ale ani toto neberte ako hotovú vec. Hovorím, že diskutujeme o tom. Som osobne v kontakte s Richardom Vašečkom, predsedom klubu OĽaNO. V dohľadnom čase, je to otázka nejakého týždňa, vám budeme presne vedieť povedať, čo chceme urobiť,“ konštatoval Sulík.

Hnutie OĽANO začalo zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na odvolanie ministra Žigu v piatok minulý týždeň. Poslanec OĽANO Jozef Viskupič v stredu uviedol, že všetci poslanci jeho klubu, ktorých je 17, už návrh podpísali.

„Veríme, že v tak závažnej kauze sa k nám pridajú aj ďalšie demokraticky zmýšľajúce strany. Hneď, ako budeme mať dostatočné množstvo podpisov, zvoláme mimoriadnu schôdzu. Niet na čo čakať,“ povedal v stredu Viskupič s tým, že si myslí, že aj ďalší opoziční poslanci sa k zvolaniu mimoriadnej schôdze pridajú.

Podporu prisľúbili poslanci okolo Beblavého

Podľa ministerstva hospodárstva zo strany OĽANO ide čisto o predvolebnú kampaň. „Spájanie ministra hospodárstva s touto zmluvou je očividný nezmysel, ktorý neobstojí fakticky ani logicky. Ak ho s niečím možno spájať, tak je to je to úspešné prebratie Vodnej elektrárne Gabčíkovo do rúk štátu a náprava nevýhodnej privatizácie z obdobia Mikuláša Dzurindu. Stalo sa tak ešte počas pôsobenia ministra v rezorte životného prostredia,“ reagoval hovorca ministra hospodárstva Maroš Stano minulý piatok, kedy poslanci OĽANO začali zbierať podpisy na odvolanie ministra.

Ako povedala poslankyňa hnutia OĽANO Veronika Remišová, už viac ako týždeň žiada vyvodenie zodpovednosti za kauzu predraženej odmeny pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána.

„V stredu na budúci týždeň sa bude konať mimoriadny hospodársky výbor. Keďže aj naši opoziční partneri považujú túto tému za závažnú, predpokladám, že podpisy na mimoriadnu schôdzu nebude problém vyzbierať čo najskôr. Podporu nám prisľúbili aj poslanci okolo Miroslava Beblavého,“ uviedla Remišová s tým, že na mimoriadnej schôdzi sa budú pýtať, ako je možné, že zástupcovia štátu podpísali tak veľmi nevýhodnú zmluvu týkajúcu sa právneho zastupovania, ale takisto sa budú pýtať, ako je možné, že v dozorných orgánoch v štátnej spoločnosti MH Manažment, ktorá zmluvu podpísala, sedí človek, ktorého firma je vyšetrovaná pre obrovské daňové podvody.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #OĽaNO #NR SR #Peter Žiga #odvolávanie ministra #Kauza Gabčíkovo #SASKA