Premenlivá jeseň pokračuje

Druhý októbrový týždeň si pre nás pripraví premenlivé počasie. V jeho závere sa môže znovu mierne otepliť, no babie leto je zatiaľ stále v nedohľadne. V stredných horských polohách sa navyše už začali objavovať prvé snehové vločky.

07.10.2017 07:00
debata (1)

Počas aktuálneho víkendu sa na území Slovenska bude presadzovať vplyv tlakových níží, ktoré sa presúvajú cez severnú časť Atlantického oceánu ďalej do Pobaltia. Neskôr, najmä ku koncu nasledujúceho pracovného týždňa, však preváži juhozápadná tlaková výš.

Počas tejto jesene hranica sneženia ešte neklesla tak nízko ako teraz.
Pavol Faško, klimatológ SHMÚ

„Počasie bude trochu nestabilné, no teplotné podmienky budú vzhľadom na toto ročné obdobie vcelku primerané. V niektorých dňoch bude viac oblačnosti a vtedy sa aj vyskytnú prehánky alebo občasný dážď,“ načrtol vývoj Pavol Faško, klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ).

Na najteplejších miestach sa budú víkendové teploty pohybovať maximálne na hranici 15 stupňov Celzia. Smerom na sever, kde bude oblakov stále viac, bude prirodzene aj chladnejšie. Niekde dokonca nemusí byť ani 10 stupňov.

Cez víkend bude fúkať, na babie leto to nevyzerá. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
vietor, babie leto, jesen, Cez víkend bude fúkať, na babie leto to nevyzerá.

Zatiaľ čo dnes a zajtra k nám zo severozápadu bude prúdiť skôr chladný a vlhký vzduch, od pondelka by sa to malo čiastočne zmeniť. „Malo by byť teplejšie a postupom dní sa možno priblížime aj k 20 stupňom,“ konštatuje Faško.

Šanca na babie leto podľa neho stále existuje, hoci zatiaľ to nevyzerá tak, že by sme si ho mali užiť v najbližšom období. „Babie leto je príznačné pre október, no môže sa vyskytnúť aj na konci septembra. V minulosti sa stávalo, že sa niekedy objavilo ešte aj v prvej dekáde novembra,“ spresňuje odborník.

V posledných rokoch sa podľa Faška často stretávame s tým, že hoci sa vyskytnú príznaky babieho leta, o pár dní sa charakter počasia dramaticky zmení. „Je to prerušované. Chýba tu väčšia stabilita, ktorá tu v minulosti bola. Klasické babie leto trvalo aj vyše týždňa,“ približuje klimatológ.

Slovensko potrápi vietor a neobíde ani dážď. „Zajtra môže pršať na väčšom území, pretože bude cez nás prechádzať poveternostný front. Zrážky by mali zasiahnuť skôr severnejšiu časť krajiny, pretože k tejto oblasti bude bližšie stred tlakových níží, ktoré postupujú od Atlantického oceánu na východ,“ vysvetľuje Faško.

Zmiešané zrážky a prvé snehové vločky sa objavili už aj na Štrbskom Plese. „Počas tejto jesene hranica sneženia ešte neklesla tak nízko ako teraz,“ uzatvára Faško s tým, že dosiaľ padal sneh a tvorila sa snehová pokrývka výlučne vo vysokohorských oblastiach.

Ako bude

  • Sobota – Premenlivá oblačnosť. Na severe miestami, inde len ojedinele slabý dážď alebo prehánky. Od výšky približne 1 300 metrov snehové zrážky. Zrána ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 5 až 0 stupňov, najvyššia denná teplota 12 až 17 stupňov Celzia.
  • Nedeľa – Oblačno až zamračené. Postupne na viacerých miestach prehánky alebo dážď, od približne 1 500 metrov snehové zrážky. Naďalej chladno. Najnižšia nočná teplota 5 až 0 stupňov, najvyššia denná teplota 11 až 16 stupňov.
  • Pondelok – Premenlivá oblačnosť. Cez deň ojedinele prehánky, od výšky približne 1 500 metrov snehové zrážky. Naďalej chladno. Nadránom ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 6 až 1 stupeň, najvyššia denná teplota 11 až 16 stupňov.
  • Utorok – Polojasno až oblačno, ojedinele slabé zrážky. Ráno miestami hmla. Najnižšia nočná teplota 7 až 2 stupne, najvyššia denná teplota 10 až 16 stupňov.
  • Streda – Prevažne oblačno a postupne na viacerých miestach prehánky alebo dážď. Ráno ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 9 až 4 stupne, najvyššia denná teplota 10 až 16 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vietor #jeseň #babie leto #jesenné počasie