Remišová vyzýva Žigu, aby odvolal Igora Lichnovského z dozornej rady MH Manažment

Poslankyňa hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Veronika Remišová vyzýva ministra hospodárstva Petra Žigu, aby odvolal Igora Lichnovského z funkcie v orgánoch štátnej firmy MH Manažment.

09.10.2017 09:20
remisova Foto: ,
Poslankyňa NR SR za OĽaNO Veronika Remišová.
debata (11)

Tá sa nedávno zviditeľnila obrovskou odmenou pre advokáta Radomíra Bžána v prípade sporu o elektráreň v Gabčíkove. Poslankyňa Veronika Remišová zároveň podáva interpeláciu a ministra Žigu sa pýta, ako je možné, že na takú dôležitú funkciu v štátnom podniku Smer vymenoval človeka, v ktorého firme boli podľa obžaloby zistené miliónové daňové úniky.

Remišová upozornila, že Igor Lichnovský bol od roku 2004 do roku 2014 jedným z dvoch spoločníkov firmy Capitalia. Druhým spoločníkom bol podľa mena človek, ktorý je dnes súdený pre viaceré trestné činy v rámci takzvaného mafiánskeho klanu.

„Lichnovský sa svojho podielu zbavil v roku 2014, od roku 2015 má firma ako majiteľa schránku na Seycheloch a nemá žiadneho konateľa, čo je klasický postup, aký sme videli aj v prípade Bašternák. Samotná spoločnosť Capitalia, ktorú vlastnil Lichnovský, je mimoriadne podozrivá. Podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry, o ktorej by mal onedlho rozhodovať súd, bola spoločnosť Capitalia v čase, keď bol Lichnovský jej polovičným majiteľom, zapletená do fiktívnych obchodov s repkovým olejom a na podvodných odpočtoch DPH údajne okradla štát o viac ako sedem miliónov eur,“ uviedla Remišová.

Firma údajne okrádala štát

Remišová považuje za škandalózne, aby na verejné peniaze v štátnych podnikoch dozeral človek, ktorého súkromná firma podľa obžaloby na základe falošných faktúr od „bielych koní“ okradla štát o viac ako sedem miliónov eur.

„Lichnovský by mohol tvrdiť, že o tom nevedel, no spoločnosť Capitalia sídlila v tom čase v tom istom dome, ako má Lichnovský uvedený trvalý pobyt, takže niečo o jej fungovaní asi vedel. V každom prípade je v dozorných radách štátnych podnikov preto, aby kontroloval, či je v nich všetko v poriadku a strážil verejné peniaze. Načo platíme zo spoločných peňazí v dozornej rade štátneho podniku človeka, ktorý si podvody nevšimne ani vo vlastnej firme,“ pýta sa Remišová.

V životopise zverejnenom na stránke Eximbanky má Lichnovský navyše uvedené, že podnikaniu v tejto firme sa venoval práve v tom čase, keď sa podľa obžaloby tieto podvody stali.

OĽaNO požaduje, aby minister hospodárstva Peter Žiga odvolal inžiniera Lichnovského z dozornej rady v spoločnosti MH Manažment a takisto aby odvolal aj celé vedenie štátnej firmy, ktoré je zodpovedné za predraženú zmluvu na právne služby.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Žiga #Veronika Remišová #MH Manažment