Ústavný súd nerozhodol o sťažnosti nevymenovaných kandidátov na sudcov

Po výhrade Jána Mazáka predseda senátu informoval, že súd uznal výhradu Mazáka a odročil pojednávanie na 16. novembra.

09.10.2017 10:55
debata (22)

Ústavný súd ani dnes nerozhodol, či prezident Andrej Kiska svojím postupom – nevymenovaním sudcov ÚS – porušil ústavné právo kandidátov Jána Bernáta, Miroslava Duriša, Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Jany Laššákovej. Prvý senát ÚS v zložení Milan Ľalík, Peter Brňák, Marianna Mochnáčová akceptoval námietku právneho zástupcu prezidenta Jána Mazáka a pojednávanie odročil.

Pätica kandidátov v sťažnosti ÚS namietala porušenie základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok postupom prezidenta.

Na pojednávaní prezidenta SR ako odporcu zastupoval jeho poradca a bývalý predseda ÚS SR Ján Mazák, ktorý nevzniesol námietku zaujatosti voči zloženiu senátu. Vzniesol však výhradu, že dostal pozvánku len na pojednávanie vo veci štyroch kandidátov na sudcov ÚS a nie aj Jany Laššákovej, takže sa na to nemohol pripraviť. Podotkol, že Laššáková je z inej skupiny kandidátov ako ostatní štyria. Preto žiadal, aby senát buď odročil pojednávanie, alebo sťažnosť Jany Laššákovej vylúčil na samostatné konanie. Po krátkej porade predseda senátu informoval účastníkov, že súd uznal výhradu Mazáka a odročil pojednávanie na 16. novembra.

Ústavnému súdu bola 5. septembra 2016 doručená sťažnosť Jána Bernáta, Miroslava Duriša, Evy Fulcovej a Juraja Sopoligu, ktorá bola 14. septembra 2016 uznesením I. senátu ústavného súdu v zložení Milan Ľalík, Peter Brňák, Marianna Mochnáčová prijatá na ďalšie konanie. Súdu bola 13. septembra 2016 doručená sťažnosť Jany Laššákovej, ktorá bola následne 4. októbra 2016 uznesením III. senátu ústavného súdu v zložení Jana Baricová, Sergej Kohut, Rudolf Tkáčik prijatá na ďalšie konanie. Plénum ústavného súdu 12. októbra 2016 uznesením spojilo obe veci na spoločné konanie.

Trinásťčlenné plénum ÚS je nekompletné po tom, ako prezident odmietol vymenovať sudcov na tri uvoľnené miesta. Odmietnutí kandidáti, ktorých v minulom volebnom období schválila Národná rada SR, podľa neho nespĺňali nároky spojené s takýmto postom. Jednoznačnú odpoveď na spory, či mal na takýto postup oporu v ústave, nedala ani Benátska komisia, na ktorú sa obrátil prezident Andrej Kiska.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Andrej Kiska #Ján Mazák