V kauze nástenkový tender vypovedali poslední plánovaní svedkovia

Poslední štyria predvolaní svedkovia vypovedali v pondelok pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v kauze známej ako "nástenkový tender".

09.10.2017 15:00
Igor Štefanov, nástenkový tender, Pezinok,... Foto: ,
Igor Štefanov počas predošlého pojednávania v kauze 'nástenkový tender' na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.
debata (4)

Dvaja z nich boli bývalými zamestnancami dnes už neexistujúceho ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja. K tendru, ktorý je predmetom súdneho pojednávania, sa však ani jeden nevedel bližšie vyjadriť. „Pôsobila som na inom útvare, ako prebiehalo obstarávanie. Nemala som o ňom vedomosť,“ uviedla bývalá zamestnankyňa sekcie stratégie rozvoja regiónov. Bližšie informácie o tendri nepoznal ani bývalý zamestnanec odboru informatiky rezortu. Pred súdom tiež vypovedala svedkyňa, ktorá v minulosti pôsobila ako tlmočníčka. Jej meno sa totiž objavilo v dokumentoch víťazného konzorcia, ktoré tak deklarovalo, že má k dispozícii potrebných odborníkov na poskytnutie požadovaných služieb. Svedkyňa však dnes na súde uviedla, že v tom čase (rok 2007, pozn. SITA) povolanie nevykonávala, pretože žila v Írsku. O podpise na predložených dokumentoch uviedla, že je veľmi podobný jej podpisu, ale nie je to jej podpis. Posledný svedok sa vyjadroval k odbornému posudku, ktorým bola vyčíslená škoda spôsobená touto kauzou. Senát následne pokračoval výsluchom znalkyne, ktorý bol prerušený na predchádzajúcom pojednávaní, a prečítal tiež niekoľko dôkazných listín. Pojednávanie bude pokračovať v utorok, pričom na rad môže prísť aj prednes záverečných rečí.

Prípad starí desať rokov

Prokuratúra v tomto prípade v súvislosti s machináciami pri verejnom obstarávaní obžalovala päť osôb vrátane dvoch bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja za Slovenskú národnú stranu Mariána Janušeka a Igora Štefanova. Ďalšími obžalovanými v prípade sú Radoslav B., Tomáš L. a Zdenka K. Exminister Marián Janušek čelí obžalobe za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom v súbehu s obzvlášť závažným zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažným zločinom porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Igor Štefanov, Radoslav B., Tomáš L. a Zdenka K. sú obžalovaní za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom.

Prípad sa stal v roku 2007. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja vtedy zverejnilo oznam o tendri na reklamné služby v hodnote 3,6 miliardy vtedajších korún iba na nástenke na chodbe ministerstva. Ponuku zaslalo len jedno konzorcium, ktoré následne vyhralo. Dvoch spomenutých ministrov za SNS stála kauza kreslo. Tender neskôr zrušili, konzorcium však na ňom údajne stihlo zarobiť viac ako tri milióny eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nástenkový tender #Marián Janušek #Igor Štefanov