Opozícia vyzvala Roberta Fica, aby odstúpil z funkcie

Premiér Robert Fico by mal odstúpiť z funkcie. Myslia si to opozičné strany Sloboda a Solidarita (SaS), OĽANO a Sme rodina. Fica vyzývajú na odstúpenie z funkcie, lebo okolnosti nasvedčujú tomu, že práve jeho funkcia predsedu vlády bráni priechodu spravodlivosti.

10.10.2017 12:44
debata (194)

Opoziční lídri tak reagujú na zverejnené informácie v prípade prezradenia daňového tajomstva Igora Matoviča premiérom Ficom. Exposlanec a právnik poslanca NR SR Igora Matoviča Daniel Lipšic v pondelok informoval, že minulý týždeň im doručili uznesenie vyšetrovateľa Krajského policajného zboru v Bratislave.

Lipšic citoval z uznesenia, podľa ktorého predseda vlády Fico „naplnil formálne znaky prečinu ohrozenia bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva“. Vyšetrovateľ však vykonal test proporcionality, po ktorom prišiel k záveru, „že sloboda prejavu v tomto konkrétnom prípade musí mať prednosť“. Naopak minulý týždeň bola medializovaná informácia, že bratislavský krajský prokurátor podal na Okresný súd Bratislava I. obžalobu na poslanca a šéfa opozičného hnutia OĽANO Igora Matoviča.

Matovič obvinený z ohovárania

Ten je obvinený pre prečin ohovárania, keď v júli 2015 vyhlásil, že mu anonymný zdroj oznámil, že premiér Robert Fico má s manželkou v stredoamerickom štáte Belize prostredníctvom schránkovej firmy uložených viac ako 600 miliónov dolárov. Na margo tejto situácie Lipšic uviedol, že to nehovorí rád, ale tak dvojaký meter v principiálne neodlíšiteľných situáciách sa na Slovensku ešte asi nevyskytol.

Opozícia považuje záver vyšetrovateľa, že premiér Robert Fico sa v kauze Igora Matoviča dopustil trestného činu porušenia daňového tajomstva, za mimoriadne závažný. „Nemôžeme sa stotožniť s argumentom vyšetrovateľa, že v tomto prípade dostalo prednosť právo na slobodu prejavu," uvádza sa v tlačovej správe. Predseda vlády s úmyslom diskreditovať svojich politických oponentov nemôže v mene práva na slobodu prejavu porušovať zákony Slovenskej republiky, pretože by tým porušil niekoľko ústavných článkov.

Požadujú nestranné a nezávislé vyšetrovanie

Podľa ústavy je Slovenská republika právny štát, štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon a ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach, pripomenuli v spoločnom stanovisku predseda SaS Richard Sulík, poslankyňa NR SR za OĽANO Veronika Remišová a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. O týchto právnych súvislostiach musel vyšetrovateľ i príslušný dozorový prokurátor vedieť. Ich postup preto opoziční lídri chápu ako vyjadrenie ich osobných obáv z následkov, ktoré by voči nim nastali, keby sa rozhodli predsedu vlády Fica trestne stíhať.

SaS, OĽANO a Sme rodina preto žiadajú generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby sa zasadil za nestranné a nezávislé vyšetrovanie tohto bezprecedentného prípadu.

194 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #opozícia