Ľudskoprávny výbor odporúča opätovne schváliť novelu zákona o ÚPN

Z obsahu zákona nie je podľa prezidenta Andreja Kisku zrejmé, ako bude Správna rada ÚPN vykonávať všetky právne úkony, ktoré ako štatutárny orgán vykonávať má.

10.10.2017 13:50
debata (6)

Parlamentný ľudskoprávny výbor nesúhlasí s pripomienkami Andreja Kisku a plénu Národnej rady SR odporúča prezidentom vrátenú novelu zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN) schváliť v pôvodnom znení. Za takéto uznesenie dnes hlasovalo sedem členov výboru z koalície a nezaradená poslankyňa Martina Šimkovičová. Proti hlasovali tri opozičné poslankyne, poslanec Milan Mazurek z Ľudovej strany Naše Slovensko sa zdržal. Predsedníčka výboru Erika Jurinová (OĽANO) navrhovala, aby zákon z rokovania stiahli.

Prezident Andrej Kiska 3. októbra vrátil Národnej rade SR na opätovné prerokovanie novelu zákona o ÚPN. Podľa novely by sa štatutárnym orgánom ÚPN stala jeho správna rada. Predseda správnej rady by tak len koordinoval jej činnosť a konal v jej mene navonok. Z obsahu schváleného zákona však nie je zrejmé, ako bude správna rada vykonávať všetky právne úkony, ktoré ako štatutárny orgán vykonávať má. Prezident argumentuje, že to oslabuje zodpovednosť za riadenie a činnosť celého ÚPN. Zároveň pripomína, že slovenský právny poriadok pri inštitúciách verejnoprávneho typu nepozná takúto formu riadenia prostredníctvom kolektívneho štatutárneho orgánu.

Kiska tiež upozorňuje, že novela zákona zavádza nový dôvod na odvolanie člena správnej rady, a to na základe neurčito formulovaných „nedostatkov“ pri plnení si povinností. „Vytvára sa tým priestor na svojvoľné rozhodovanie o odvolávaní členov správnej rady bez toho, aby sa proti tomu mohli účinne brániť,“ píše sa v tlačovej správe s tým, že prezident navrhuje, aby Národná rada SR pri opätovnom prerokovaní schválila novelu zákona so zmenami.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚPN #ústav pamäti národa