Neonacistické číslo používa Kotleba už dlhšie

Na propagáciu fašizmu už zneužil sociálne slabšie rodiny, detský hokejový klub a podľa najnovších zistení denníka Pravda aj akcie spojené s mládežou v obci Svätý Anton. Predseda parlamentnej strany ĽS NS, banskobystrický župan a extrémista Marian Kotleba roky rozdáva šeky a dotácie so sumou, ktorá odkazuje na neonacistickú symboliku. Za jeden takýto prípad ho vyšetrovateľ obvinil z propagácie neonacizmu. Už dva dni však polícia nedokáže Pravde odpovedať, či obvinenie na základe nových informácií rozšíri.

10.10.2017 19:25
debata

Už v pondelok sme informovali o zneužití mladých hokejistov vo Veľkom Krtíši. Detský hokejový klub dostal v júni tohto roku od župana dotáciu vo výške 1 488 eur. Toto číslo je známym rasistickým a neonacistickým odkazom. Štvorčíslie odkazujúce na 14 – slovnú neonacistickú frázu amerického rasistu Davida Lanea a nacistický pozdrav „Heil Hitler“.

Kotleba takúto sumu nepoužil prvýkrát. V roku 2015 ju pridelil Občianskemu združeniu Ranč Nádej z obce Svätý Anton pri Banskej Štiavnici na preventívnu činnosť s mládežou pod Memoriálom Michala Buzalku. Dokazuje to zmluva, ktorú zverejnil Banskobystrický samosprávny kraj na svojej webovej stránke.

Za občianske združenie mal podpísať zmluvu štatutárny zástupca Michal Binder – brat bývalého poslanca ĽS NS Ondreja Bindera, ktorý vlani v máji zahynul pri dopravnej nehode.

Svätý Anton už niekoľko rokov organizuje kultúrno-športové akcie aj pre mládež. Peniaze od župy mali ísť na honoráre, odmeny a cestovné pre účinkujúcich, vecné ceny pre súťažiacich, propagačné materiály a upomienkové predmety.

Podľa registra zmlúv v máji 2013 župný úrad zaplatil 1 488 eur aj s DPH banskobystrickej eseročke, ktorá sa venuje poradenským službám v oblasti podnikania a riadenia. Samospráva si v spoločnosti objednala vypracovanie energetického certifikátu budovy banskobystrickej polikliniky.

Kurilovská: Dokázať úmysel propagácie neonacizmu by malo byť teraz pre políciu jednoduchšie

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v júli tohto roku obvinil Kotlebu za prečin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Obvinenie sa týkalo šekov so sumou 1 488 eur, ktoré rozdával rodinám v rámci akcie organizovanej krajom 14. marca tohto roku, na výročie vzniku fašistického Slovenského štátu.

Denník Pravda sa NAKA v utorok druhýkrát opýtal, či obvinenie rozšíri, keďže sa ukázalo, že v tejto sume Kotleba vydeľoval nielen šeky, ale aj dotácie. Do uzávierky sme však odpoveď nedostali.

Odborníčka na trestné právo a rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská vysvetlila, že nové informácie o dotáciách by vyšetrovateľom mali pomôcť. V tomto prípade podľa nej ide o jeden trestný čin spáchaný viacerými skutkami, čo znamená, že dokázať úmysel propagácie neonacizmu by malo byť pre políciu jednoduchšie. „Úmysel bude určite jednoduchšie dokázať. Je väčšia pravdepodobnosť, že nenastane dôkazná núdza. Všetky tieto skutky sa zdajú byť presne mierené, sú tam stále rovnaké čísla, čo môže dokazovať cieľ a úmysel,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #extrémizmus #Marian Kotleba #ĽS NS