Polícia má vraha advokáta Valka

Po takmer siedmich rokoch polícia objasnila vraždu advokáta Ernesta Valka. Vrahom má byť lupič, proti ktorému sa rozhodol svedčiť jeden z jeho komplicov.

11.10.2017 10:19 , aktualizované: 17:25
rozlucka, valko, primacialny palac Foto: ,
Rozlúčka s Ernestom Valkom v Primaciálnom paláci v Bratislave.
debata (44)

Celkovo majú byť podľa informácií Pravdy obvinení traja ľudia, ktorí už sedia vo väzení za iné lúpeže.

Prominentný advokát zahynul vo svojom dome v Limbachu začiatkom novembra 2010. Vrah ho zabil jednou strelou z pištole spredu, prestrelil mu srdce a pľúca. O tom, že Národná kriminálna agentúra vykonáva úkony smerujúce k obvineniu páchateľa, informoval ako prvý webový portál Denníka N. Podľa neho vrahom je lupič J. R. Podľa našich zistení ide o páchateľov, ktorí sa špecializovali na lúpeže bohatých ľudí. Keď jedného z nich polícia konfrontovala s inými vecami, rozhodol sa podať svedectvo o Valkovej vražde. Vyšetrovatelia už dlhšie mali indície, kto je páchateľom, ale nevedeli mu to dokázať. Polícia krátko po čine pracovala s viacerými motívmi vraždy. Jedným z nich bolo, že išlo o lúpež, čo sa nakoniec aj potvrdilo. O lúpežnej vražde sa hovorilo roky. V minulosti sa o nej zmienil bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak. Vlani sa minister vnútra Robert Kaliňák v parlamente vyjadril, že Valkov vrah „úplne nebehá po slobode, ale dodnes táto vražda nie je objasnená“.

Bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor hovorí, že odhalenie páchateľov je výsledkom veľmi dobrej práce polície. „Želám si, aby sa podarilo nielen odhaliť páchateľov vznesením obvinenia, ale aby sa zadovážilo toľko dôkazov, že bude možné podať obžalobu a postaviť ich pred súd,“ uviedol Ivor.

Faktom je, že od vraždy uplynuli roky a boli pochybnosti, či sa nájdu vinníci. Ivor v tejto súvislosti povedal, že podľa starej kriminalistickej zásady sú pri vražde rozhodujúce prvé tri dni. Vtedy treba náležite zadokumentovať miesto činu, vyťažiť z neho maximálne množstvo dôkazov a potom je možné postupovať čo najrýchlejšie po horúcej stope. „Ak to nevyjde z rôznych dôvodov, dôkazná situácia sa zhoršuje a s odstupom niekoľkých rokov už musí zohrať úlohu určité šťastie. Samozrejme, treba sa k nemu dopracovať a polícia musí zbierať informácie z rôznych zdrojov. Najmä v prípadoch, keď skutok spáchali viaceré osoby alebo páchateľ je sám a o tejto informácii sa pred niekým zmieni, tak ďalšia osoba môže trestný čin prezradiť polícii,“ priblížil Ivor. Podľa neho ani to však nestačí, informácie musí polícia preveriť a získať dôkazy a až potom môže dôjsť k vzneseniu obvinenia.

Ernest Valko bol elitným advokátom. Po nástupe prvej vlády Mikuláša Dzurindu v roku 1998 mu štát zveril viaceré závažné hospodárske a politické kauzy. Jednou z najznámejších bolo zastupovanie Slovenského plynárenského priemyslu v súdnom spore o zmenky, ktoré podpísal exminister hospodárstva Ján Ducký. Valka v novembri 2006 zadržala polícia spolu s podnikateľom Ladislavom Rehákom za údajné vydieranie. Prokuratúra neskôr stíhanie zastavila. Valko bol po nežnej revolúcii poslancom Federálneho zhromaždenia a neskôr predsedom československého federálneho ústavného súdu.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Valko #Ernest Valko