Firmy sa k eurofondom dostanú najskôr na jar

Víťazné firmy, ktoré uspeli v rámci druhej eurofondovej výzvy v rezorte školstva, si na peniaze budú musieť počkať do budúceho roka. Dôvodom je rozsiahla kontrola rozdeľovania eurofondov. Firmy sú z čakania nervózne a obávajú sa, či to neohrozí budúcnosť ich projektov.

11.10.2017 15:00
debata (1)

Viac ako 60 úspešných žiadateľov, ktorí získali peniaze na podporu priemyselných parkov, si malo prerozdeliť 300 miliónov eur už v lete. Na účty im doteraz neprišli. Výzvu, ktorej plnenie pre škandál s eurofondmi na ministerstve školstva pozastavila Európska komisia, aktuálne preveruje rezort školstva spolu s Najvyšším kontrolným úradom.

„Kontroly by mali byť z našej strany ukončené v marci 2018,“ spresnila včera počas zasadnutia parlamentného výboru pre vzdelávanie rezortná šéfka Martina Lubyová (nom. SNS).

Kontrolou prejde všetkých viac ako 200 predložených projektov. „Skúma sa projekt za projektom, s tým, že každý z nich má stovky strán a v rámci nich sa ešte overuje splnenie 36 podmienok poskytnutia pomoci, ktoré sú veľmi komplexné,“ vysvetlila Lubyová. Pri zistení pochybení úradníkov je pripravená vyvodzovať dôsledky. „Iný postup bude pri individuálnych chybách a detailoch a iný pri porušení celých kritérií,“ doplnila ministerka.

Zároveň ju mrzí, že firmy, ktoré už zmluvu o realizácii projektu majú podpísanú, sú teraz v neistej situácii.

„Nemôžeme si dovoliť urýchliť kontrolu na úkor kvality. Horšie by bolo, keby chyby po nás našla Európska komisia či orgán auditu rezortu financií, ktoré výzvu tiež preveria,“ argumentovala ministerka. Tým by sa podľa nej obdobie neistoty ešte predĺžilo.

Firmy sa zhodujú, že tento odklad je pre ne problém. „Už sme začali s verejnými obstarávaniami a z vlastných zdrojov sme do projektu investovali takmer stotisíc eur,“ priblížil majiteľ jednej z firiem úspešných v rámci výzvy. Obáva sa najmä odchodu akademikov z projektov.

„Títo ľudia sa budú snažiť o ďalšie príležitosti, pretože potrebujú vykazovať činnosť a chcú riešiť svoje témy a špecializácie. Svoju kapacitu sa tak budú snažiť minúť aj inde,“ upozornil majiteľ, ktorý si neželal byť menovaný. Od prvého vyhlásenia výzvy uplynú na jar dva roky. Práca na projekte podľa neho časom stráca na hodnote, stráca sa aktuálnosť myšlienok a ich následná transformácia do praxe. Odhaduje, že firmy sa k peniazom reálne dostanú až v máji či začiatkom leta.

Rezort školstva preveruje aj zrušenú prvú eurofondovú výzvu za 288 miliónov eur, určenú na dlhodobý strategický výskum a vývoj. V rámci nej mohli svoje projekty predkladať samostatne aj univerzity. Kontroly by podľa Lubyovej mali byť ukončené ešte tento mesiac. Novú výzvu rezortná šéfka vyhlásila v septembri.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #ministerstvo školstva