Rošáda s ordinačnými hodinami sklamala lekárov

Rošáda v ordinačných hodinách. Ministerstvo zdravotníctva mení všeobecným lekárom časy. Z nočných pohotovostných hodín im síce ubralo, zato pridalo na bežnej ordinácii. Za týždeň budú musieť odpracovať 35 hodín, čo je viac, ako robia dnes. Lekári s týmto nepočítali a zostali pohoršení.

11.10.2017 12:00
debata (6)

Nové pravidlá schválil v utorok parlament v novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Tá hlavne mení fungovanie ambulantných pohotovostí, kde slúžia praktickí lekári. Od budúceho januára nebudú k dispozícii celú noc, ale len do 22. hodiny.

Pri rozprave v parlamente však pribudla ešte novinka. Poslanci predĺžili všeobecným lekárom bežný pracovný čas na 35 hodín týždenne s tým, že najmenej dvakrát za týždeň musia ordinovať do 15. hodiny. Cieľom je zlepšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacientov.

„Potrebovali sme uvoľniť lekárov v noci zo služieb tak, aby boli dlhšie k dispozícii pacientom počas dňa,“ vysvetlil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smeru) a pripomenul, že v súčasnosti po 13. h pacienti nachádzajú len zatvorené ambulancie a preto boli odkázaní na služby pohotovostí. Myslí si, že ak lekári budú počas dňa dlhšie v práci, ľudia na pohotovosť neprídu.

„Samosprávnym krajom dávame zároveň možnosť schváliť aj menší rozsah ordinačných hodín v prípadoch hodných osobitného zreteľa. Takýto prípad je napríklad ten, keď by bolo ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti v oblastiach, kde je len jeden lekár vo viacerých zdravotných obvodoch. Dôvodom môže byť aj vek alebo zdravotný stav lekára, na základe ktorého nemôže poskytovať zdravotnú starostlivosť v uvedenom plnom rozsahu,“ vysvetlil minister.

Asociácia súkromných lekárov 35 hodín považuje za likvidačné. „Rozšírenie ordinačných hodín môže poskytovanie primárnej zdravotnej starostlivosti ohroziť. Lekári toho už teraz majú v ordináciách veľa,“ tvrdí prezident Marián Šóth. Poobede podľa neho vykonávajú návštevy pacientov, vyhotovujú lekárske správy, návrhy na kúpeľnú liečbu, posudzujú pacientov v spolupráci so Sociálnou poisťovňou, robia administratívu, výkazy či zabezpečujú prevádzku.

„Predĺženie ordinačnej doby na 35 hodín týždenne, bez možnosti návštevnej služby v byte pacienta a primeraného času pre prácu so zdravotnou dokumentáciou, je likvidačné,“ skonštatoval šéf súkromných lekárov.

Slovenská lekárska komora tiež vníma takýto krok veľmi negatívne. „Zmeny podobného charakteru nebudú viesť k rozvoju primárnej sféry a v konečnom dôsledku ani nezvýšia dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ mieni prezident komory Marian Kollár.

Aj špecialistov čakajú zmeny v ordinačných časoch. Pôvodný návrh uvažoval o tom, že budú musieť ordinovať 40 hodín týždenne. „Pozmeňovací návrh predložil poslanec Tibor Baštrnák (Most-Híd), nakoniec ho vzal späť,“ povedal šéf parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefan Zelník (SNS).

Zmeny v pohotovostiach, poplatkoch a ambulanciách

  • Pohotovostná ambulancia bude fungovať od 16. hodiny do 22. hodiny cez pracovný deň, počas víkendov od 7. hodiny do 22. hodiny.
  • Povinne bude fungovať 73 ambulancií pre dospelých, 61 pre deti prevažne v okresných mestách.
  • Pohotovosť bude zabezpečovať poskytovateľ – organizátor na základe licencie, získa ju cez verejnú súťaž, ktorú vypíše ministerstvo zdravotníctva.

*** Pre pacientov sa menia poplatky:**

2 eurá namiesto dnešných 1,99 eura budú platiť na ambulantnej pohotovosti (LSPP) a zubnolekárskej pohotovosti. Ak ich lekár odošle do nemocnice, poplatok nehradia.

10 eur zaplatia na urgentom príjme v nemocnici, dnes je to 1,99 eura.

  • Všeobecným lekárom sa predlžuje bežný ordinačný čas na 35 hodín týždenne s tým, že najmenej dvakrát za týždeň musia ordinovať do 15. hodiny.

Podľa neho treba doplniť niektoré technické detaily, jeho súčasťou bude aj objednávanie na presný čas za poplatok. Prepracovaný návrh predložia na novembrovej schôdzi. Lekári sú proti aj tomuto zámeru. "Špecialista síce môže objednať pacienta za poplatok desať eur, ale neuhradenými výkonmi príde o ďalších 20 – 30 eur, čo je pri nízkom počte ambulantných lekárov likvidačné,“ podotkol Šóth.

Nové pravidlá určujú pevnú a doplnkovú sieť ambulantných pohotovostí. Pevná sieť bude povinne obsadená, počet ambulancií bude 73 pre dospelých a 61 pre deti prevažne v okresných mestách. Dnes je k dispozícii 95 pohotovostí. Doplnkovú sieť budú môcť zriadiť poskytovateľ v oblasti, kde sa už nachádza pevný bod pre ambulanciu. Zvyšuje sa aj odmena pre slúžiacich lekárov, tá bude 12 eur na hodinu namiesto terajších troch.

Pohotovosť bude zabezpečovať poskytovateľ – organizátor na základe licencie. Získa ju cez verejnú súťaž, ktorú vypíše ministerstvo zdravotníctva. Okrem všeobecných doktorov a pediatrov budú môcť na pohotovosti slúžiť aj internisti.

Organizátor bude musieť župe predložiť mesiac dopredu rozpis služieb a tiež má povinnosť pod hrozbou pokuty 2-tisíc eur hlásiť každú zmenu. Samosprávny kraj môže organizátora pokutovať, pokiaľ nebude pohotovosť zabezpečená.

Tiež sa menia aj poplatky na pohotovostiach. V ambulancii sa zaokrúhľuje suma zo súčasných 1,99 eura na dve eurá, v nemocnici na urgente pacient zaplatí desať eur.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #ordinačné hodiny