Odsúdili troch ľudí v kauze machinácií pri verejnom obstarávaní v Nitre

Za podiel na machináciách pri verejnom obstarávaní v samosprávnom kraji Nitra odsúdili troch obžalovaných

11.10.2017 18:35
debata (1)

Na podmienečné tresty odňatia slobody za podiel na machináciách pri verejnom obstarávaní v rámci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) odsúdil dnes senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici troch zo štvorice obžalovaných podnikateľov. Emila G. spod obžaloby senát oslobodil, pretože sa nepreukázalo, že skutok spáchal. Ide už o druhý verdikt súdu v tejto veci. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor a dvaja z obžalovaných sa voči nemu odvolali.

Machinácie súviseli s plánovanou výstavbou budovy pre úrad NSK. Obžalovaní údajne nastavili podmienky verejného obstarávania tak, aby sa víťazom súťaže kraja stala vopred dohodnutá spoločnosť. Išlo o výber dvoch firiem na stavebný dozor a jednej na externého obstarávateľa, ktorý mal vybrať dodávateľa stavby. Trestnú činnosť spáchali obžalovaní od marca do septembra 2011, keď sa uskutočňovali verejné obstarávania. Zadržali ich v máji 2012.

Po prvý raz banskobystrický senát ŠTS rozhodol v apríli 2016

Predseda senátu ŠTS za špecifikum prípadu označil fakt, že zo šiestich stíhaných dvaja sa priznali hneď a s prokurátorom uzavreli dohodu o vine a treste. Tretí obžalovaný 62-ročný Roman K. z Nitry, urobil vyhlásenie o vine na hlavnom pojednávaní. Dokazovanie sa potom vykonávalo iba voči 64-ročnému Emilovi G., 50-ročnému Ľubošovi M. a 52-ročnému Emilovi B.

Po prvý raz banskobystrický senát ŠTS rozhodol v apríli 2016. Troch obžalovaných uznal za vinných, jedného z nich na základe vyhlásenia o vine. Údajného lídra kauzy Emila G. z Nitry oslobodil. Po odvolaní prokurátora a obžalovaných Najvyšší súd SR vec vrátil na doplnenie dokazovania. To sa uskutočnilo v dňoch 9. až 11. októbra 2017. Ale ani doplnené dokazovanie nepreukázalo vinu Emila G. a senát ho opätovne oslobodil. Roman K. dostal za zločin pri machináciách trest 2,5 roka podmienečne, Emil B. a Ľuboš M. za prečin pri machináciách po osem mesiacov podmienečne.

Prokurátor stíhal v kauze machinácií šesť osôb

Pred dvoma rokmi v novembri 2015 súd schválil dohody o vine a treste, ktoré prokurátor uzavrel s dvojicou bývalých vedúcich zamestnancov NSK. Machinácie priznali podpredseda NSK Vladislav Borík a vedúca oddelenia verejného obstarávania Gabriela Šranková. Obaja dostali zhodne po tri roky odňatia slobody s podmienečným odkladom výkonu trestu na štyri roky a probačným dohľadom súdu. Ich prípady sú právoplatne skončené, pretože voči dohode sa nemožno odvolať.

Prokurátor stíhal v kauze machinácií šesť osôb ako organizovanú skupinu. Senát ŠTS v Banskej Bystrici však konštatoval, že išlo o spolupáchateľstvo.

Po vyhlásení oslobodzujúceho verdiktu Emil G. konštatoval spokojnosť a podotkol, že vďaka obhajcovi sa podarilo dokázať, že je nevinný. Poznamenal, že mu kauza ubrala sedem rokov zo života, pritom obvinenia boli znôškou poloprávd a domnienok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súdy #rozsudok #verejné obstarávanie