Prípad okolo Grendelových esemesiek neuzavreli

Informovala polícia skôr, ako mala? Prezídium Policajného zboru sa dostalo do menšej roztržky s Generálnou prokuratúrou, keď informovalo, že vyšetrovateľ uzavrel kauzu uniknutých esemesiek opozičného poslanca Gábora Grendela (Nova) s novinármi.

12.10.2017 07:00
Gábor Grendel, Daniel Lipšic Foto: ,
Bývalý hovorca rezortu vnútra Gábor Grendel (vľavo) a exminister Daniel Lipšic.
debata (15)

So záverom, že nie je dôvod na začatie trestného stíhania, sa podľa polície stotožnila Generálna prokuratúra. Tá sa však o tom dozvedela z médií. Reagovala tak, že si spis vyžiadala na kontrolu.

Kópie esemesiek a mailov Grendela s novinármi sa pred rokom objavili na webovej stránke, na ktorú upozornil kontroverzný podnikateľ Marián Kočner. Vyšetrovateľ zisťoval, ako sa správy dostali na verejnosť. Nič nekalé však neobjavil.

„Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru sa predmetným prípadom zaoberala a po preverení potrebných skutočností preverovanie 13. júna ukončila, pretože nebol dôvod na začatie trestného stíhania,“ uviedol na konci minulého týždňa hovorca prezídia Martin Wäldl s tým, že identické podozrenia už riešilo Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava I, ktoré v marci prípad ukončilo z rovnakého dôvodu. Wäldl zároveň dodal, že zákonnosť tohto rozhodnutia posudzovala Generálna prokuratúra a vyhodnotila ho ako opodstatnené.

Na tento dovetok sa ozvalo vedenie Generálnej prokuratúry a pripomenulo, že o takomto niečom nevie. Rozhodnutie vyšetrovateľa preto ešte len preskúma. „Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek vydal pokyn na predloženie predmetnej trestnej veci. Po tom, ako sa s ňou oboznámi, rozhodne o ďalšom zákonnom postupe,“ povedala včera pre Pravdu hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Súčasný predseda hnutia Nova Gábor Grendel v tom čase pracoval ako hovorca vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica. Telefón, z ktorého mali správy a maily pochádzať, podľa vlastných slov nestratil, ani mu nebol odcudzený. Polícia prípad preverovala pre podozrenie z trestných činov ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva a poškodzovania cudzích práv.

Najväčšiu polemiku z uniknutých správ vzbudila komunikácia medzi Grendelom a vtedajším šéfredaktorom spravodajstva RTVS Lukášom Dikom. Naznačovala, že sa obaja dohadovali o príspevkoch v niektorých spravodajských reláciách. Objektivitu spravodajstva vo verejnoprávnej televízii preto preverovali dve komisie, jednu zriadila Rada RTVS a druhú verejnoprávne médium. Pochybenia nenašli.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Grendel