Za miliónovú odmenu pre advokáta padali v MH Manažmente hlavy

Minister hospodárstva Peter Žiga odvolal dozornú radu štátnej spoločnosti MH Manažment pre zmuvu s právnikom Radomírom Bžánom. Následne nová dozorná rada odvolá vedenie spoločnosti na čele s predsedom predstavenstva Branislavom Bačíkom. Podľa Žigu sa MH Manažment zachoval pri uzatváraní zmluvy s advokátskou kanceláriou neprofesionálne.

12.10.2017 10:55 , aktualizované: 17:11
cena elektriny, Žiga, Foto: ,
Minister hospodárstva Peter Žiga
debata (86)

Vedenie štátnej akciovky MH Manažment končí. Minister hospodárstva Peter Žiga vyvodil dôsledky za privysokú odmenu pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána za vyhratý spor o Vodnú elektráreň Gabčíkovo. „Dnešným dňom odvolávam všetkých členov dozornej rady MH Manažment,“ povedal Žiga. Troch členov dozornej rady nahradia pracovníci ministerstva hospodárstva. Následne sa budú meniť stanovy akciovky tak, aby bolo možné odvolať aj predsedníctvo – čiže aj predsedu predstavenstva Branislava Bačíka.

Žiga totiž nebol spokojný s výsledkom rokovania s advokátom Bžánom o výške odmeny. Pôvodne mala advokátska kancelária za vyhratý spor dostať odmenu 11 percent zo 700 miliónov, teda asi 77 miliónov eur. MH Manažment rokovaním znížil odmenu na 2,5 percenta, teda 17,6 milióna eur, s tým, že 4,9 milióna bolo už zaplatené. Ďalšiu sumu 12,7 milióna eur štát možno naplno platiť nebude, lebo ide o trovy konania, o ktoré sa štát ešte súdi so Slovenskými elektrárňami. V nich si 66-percentný podiel aktuálne delí český EPH a taliansky Enel, ktorý z podniku odchádza. Štát má 34 percent akcií.

MH Manažment tiež upozorňoval, že odmenu advokátovi treba prirovnávať k sume takmer 600 miliónov eur, ktorú má Slovensko získať vďaka vyhranému súdnemu sporu počas budúcich 21 rokov, keď môže elektráreň prevádzkovať.

Minister Žiga však povedal, že by ho uspokojila vyrokovaná odmena na úrovni okolo jedného až dvoch percent z celkovej vysúdenej sumy teda 7 až 14 miliónov eur.

Nedostane advokát nič?

Podľa Žigu je tu však stále aj možnosť, že zmluva medzi spoločnosťou MH Manažment a Bžánom môže byť vyhlásená za neplatnú. Opiera sa pritom o názor advokátskej komory, že účinnosť a platnosť zmluvného vzťahu medzi štátom a dodávateľom právnych služieb je podmienená zverejnením celého zmluvného vzťahu. V tomto prípade totiž neprišlo k zverejneniu prílohy číslo 1 zmluvy. Práve tá mala obsahovať podrobnosti o odmene. „V tejto chvíli skúmame, či predmetná zmluva bola riadne zverejnená aj s prílohami. Je to iba téza a čakáme na výsledok právnych analýz,“ povedal Žiga. Ešte večer pred odvolávaním v MH Manažmente obhajoval Bačík platnosť zmluvy: „O platnosti a neplatnosti zmluvy môže rozhodnúť iba súd. Nikto – stavovská organizácia, verejný činiteľ, právni experti ani komisie takúto kompetenciu nemajú," povedal. Stál si aj za výberom advokátskych kancelárií.

Bačík čelil kritike, že už pri podpise zmluvy s advokátskou kanceláriou mohol vedieť, že ak štát vyhrá, advokát zinkasuje desiatky miliónov. Zmluva s advokátom bola uzavretá vo februári 2015. Štát vypovedal Slovenským elektrárňam zmluvu o prevádzke Gabčíkova už na jeseň 2014. Už vtedy elektrárne tvrdili, že si budú nárokovať v arbitráži stámilióny eur. To, že štát v arbitráži asi uspeje, naznačil pritom v marci 2015 verdikt Krajského súdu v Bratislave. Ministerská kontrola tiež zistila v štátnej akciovke pochybnosti vo verejnom obstarávaní pri hľadaní advokátskej kancelárie. Vysúťažené spoločnosti mali podľa ministra hospodárstva ešte o jednotlivé prípady súťažiť a ponúknuť najlepšiu cenu. Za neprofesionálne považuje aj dohadovanie odmeny až po skončení sporu.

Výška odmeny pre advokátsku kanceláriu bola tiež vo verejnom obstarávaní nastavená ako menej podstatná zložka. Práve advokátska kancelária Radomíra Bžána ju mala mať nastavenú najvyššie. Podmienky zmluvy dohadoval a podpísal Bačík v roku 2015 ešte ako šéf Fondu národného majetku (FNM), ktorý dohliadal na privatizáciu. Fond bol následne zrušený a namiesto neho vznikla v januári 2016 akciová spoločnosť MH Manažment ako rezortná organizácia ministerstva hospodárstva. Tá sídli v rovnakej budove ako kedysi FNM a viedli ju rovnakí ľudia a mala naprávať chyby privatizácie.

Enel doplatil na chybu za Dzurindovej vlády

Keď Vodohospodárska výstavba v decembri 2014 vypovedala zmluvu o prevádzke Gabčíkova bez udania dôvodu, Enel ako väčšinový vlastník vyhlásil, že si môže v arbitráži nárokovať odškodné v stámiliónoch eur. Odmena pre advokátsku kanceláriu sa podľa zmluvy odvíja práve od vysúdenej sumy. Enel nakoniec žaloval Fond národného majetku v júni 2015 o 588 miliónov eur na arbitrážnom súde vo Viedni. Suma počas dvojročného súdu narástla o úroky a istinu až na 700 miliónov eur. Začiatkom júla tohto roku rozhodol arbitrážny súd vo Viedni, že Slovenské elektrárne nedostanú žiadne odškodné za to, že prišli o Vodnú elektráreň Gabčíkovo.

Vláda pri spore argumentovala tým, že v roku 2006 za Dzurindovej vlády došlo pred privatizáciou elektrární v prípade presunov súvisiacich s Gabčíkovom k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní. Následná zmluva o prevádzke preto nemohla platiť, čo potvrdili aj súdy. Napriek úspechu v spore vedenie štátnej akciovky padlo.

Vysvetliť, prečo zmluvu s advokátskou kanceláriou s nevýhodnými podmienkami podpísal, nevedel Bačík presvedčivo dva týždne. A hoci sa dušoval, že „žiadne miliónové odmeny sa advokátskej kancelárii vyplácať nebudú“, napokon aj tak ide o milióny – 17,6 milióna eur.

MH Manažment zatiaľ vyplatil advokátskej kancelárii necelých päť miliónov eur za zastupovanie Slovenska v arbitráži. Tieto peniaze sa mali podľa Bačíka odrátať z konečnej odmeny pre advokáta. Stále sa čaká na rozhodnutie arbitrážneho súdu vo Viedni o výške trov konania. Práve na súdne trovy sa Bačík odvolával aj v obhajobe výšky novovyrokovanej odmeny pre advokátsku kanceláriu. Tie by sa tiež mali z odmeny pre advokátsku kanceláriu odrátať, tvrdil Bačík.

Na rozhodnutie arbitrážneho súdu vo Viedni ohľadne náhrady trov čakajú aj Slovenské elektrárne. „Slovenské elektrárne počkajú na rozhodnutie arbitrážneho tribunálu vo Viedni týkajúce sa náhrady trov, po jeho doručení a preštudovaní rozhodnú o ďalšom postupe v zmysle pravidiel rozhodcovského konania,“ povedal hovorca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Žiga #Kauza Gabčíkovo #MH Manažment #Radomír Bžán