Slovensko bude mať nadzvukové letectvo

Minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS) v auguste členov vlády informoval, že na rozhodnutie o budúcnosti stíhacieho letectva treba viac času.

12.10.2017 11:39
debata (26)

Ozbrojené sily SR budú mať nadzvukové letectvo, rezort obrany pôjde do procesu obstarania a nákupu stíhacieho letectva, ale nie je to úloha dnešného dňa, vyhlásil na tlačovej besede k strategickým bezpečnostným dokumentom, ktoré odsúhlasila vláda, generálny tajomník služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko.

Minister obrany Peter Gajdoš. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
gajdos Minister obrany Peter Gajdoš.

Minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS) v auguste členov vlády informoval, že na rozhodnutie o budúcnosti stíhacieho letectva treba viac času, pôvodne chcel riešenie predstaviť do konca septembra. Oddialenie tohto rozhodnutia pôvodne kritizoval štátny tajomník Mosta-Híd na ministerstve obrany Robert Ondrejcsák. Gajdoša kritické vyjadrenia štátneho tajomníka mrzeli, ale podľa jeho slov si vec vyjasnili.

Slovensko má viacero možností

Pre súčasné ruské stíhačky Mig-29 je platná abonentná zmluva do konca roka 2019. „V súčasnosti hľadáme akúkoľvek efektívnu cestu, aby sme po vypršaní abonentnej zmluvy mali zabezpečenú 24 hodín denne, sedem dní v týždni ochranu vzdušného priestoru,“ zdôraznil Hoľko.

Sú rôzne spôsoby, môžeme predĺžiť abonentnú zmluvu, môžeme využiť zmluvy s inými partnermi a uvažuje sa aj nad možnosťou, ako iným spôsobom ako abonentnou zmluvou urobiť schopným existujúce nadzvukové letectvo, vysvetlil. Technická životnosť súčasných migov je do roku 2029–2035, dovtedy môžu lietať, uviedol Hoľko.

Dodal, že jedna vec sú v prípade stíhacieho letectva zdroje a druhá vec je, že je potrebné prehodnotiť celý systém jeho obstarávania. Hoľko uviedol, že ministerstvo intenzívne rokuje a rokovania budú pokračovať ďalej s európskymi a proatlantickými partnermi.

Fico chce európske riešenie

Slovensko pôvodne rokovalo iba o prenájme švédskych stíhačiek, koncom septembra minulého roka však vláda súhlasila s rokovaním aj o ďalších formách obstarávania a aj s ďalšími partnermi.

Výzvy so žiadosťami o informácie preto zaslali aj ostatným štátom, ktoré vyrábajú stroje zodpovedajúce operačným požiadavkám náčelníka generálneho štábu. V hre je teda nákup, prenájom alebo lízing stíhačiek. Jednou z možností je aj zaobstaranie nie nových strojov.

Premiér Robert Fico požiadal v auguste ministra Gajdoša, aby pri nákupe vojenskej techniky hľadal európske riešenia. „Ak má Slovensko záujem byť v jadre EÚ, musíme ukázať partnerom, že vieme prijímať rozhodnutia, ktoré sú európske a ktoré hovoria, že to myslíme s EÚ úplne presne,“ povedal v auguste premiér.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #letectvo #stíhačky #vojenské letectvo #Peter Gajdoš