Čech si na Slovensku kúpil nefunkčný samopal, postavili ho pred súd

Muž z Kroměřížska si na Slovensku cez internet kúpil znehodnotený samopal, na súde sa obhajoval zo zahraničného obchodu s vojenským materiálom bez povolenia a tiež z nedovoleného ozbrojovania.

12.10.2017 14:03
debata

Muž si zbraň podľa obhajoby zakúpil z nostalgických dôvodov. Štátny zástupca pre neho navrhoval podmienečný trest. Krajský súd v Brne, ktorý prípad riešil, muža od obžaloby oslobodil. Rozsudok nie je právoplatný, žalobca si ponechal lehotu na možnosť odvolania.

Muž si samopal vzoru 58 objednal v decembri 2012, v januári 2013 mu ho prepravná spoločnosť doručila. Predajca uvádzal, že je zbraň znehodnotená a figuruje v kategórii D, teda že na ňu nie je treba ani zbrojný preukaz.

Problém ale bol, že išlo o slovenské normy, české boli v tomto prísnejšie a zbraň o tri roky neskôr úrady posúdili ako zbraň spadajúce do kategórie A. Do nej spadajú zakázané zbrane. Podľa obžaloby tak muž spáchal trestný čin a prokurátor navrhoval trest v rozmedzí 12 až 18 mesiacov podmienečne odložených na dva roky.

Samopal mu len visel na stene

Podľa obhajoby nebola zbraň prispôsobiteľná na streľbu. „Obžalovaný to zisťoval u predajcu, firma deklarovala znehodnotenie zbrane a vystavila mu aj doklad a toto ubezpečenie považoval za dostatočné,“ uviedol obhajca vo svojej záverečnej reči. Podľa neho si muž samopal kúpil ako nostalgickú spomienku na vojenskú službu a mal ju len zavesenú na stene.

"Obžalovaný si ju objednal u slovenskej spoločnosti a nechal si ju priviezť dopravnou firmou, nešlo o žiadny nelegálny predaj, všetko bolo oficiálne. Všetci sa správali tak, ako by išlo o kategórii D. Žiadne úpravy so zbraňou obžalovaný nerobil, ako ju prevzal, tak ju aj odovzdal, "uviedla predsedníčka senátu Andrea Svobodová.

Obžalovaný k prípadu uviedol, že ho mrzí, ako to dopadlo, a keby to vedel, tak by si zbraň vôbec nekupoval.

Samopal vzoru 58 je samočinná puška určená na ničenie živej sily a ľahko obrnených cieľov, strieľať môže jednotlivými ranami alebo dávkou. Vyrábala ho dnešná Česká zbrojovka v Uherskom Brode od konca päťdesiatych rokov minulého storočia až do roku 1984. Firma ich československej armáde aj zahraničným zákazníkom dodala cez 900000 kusov.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #zbraň #samopal