Visegrádska štvorka hľadá miesto v jadre

Od kvality potravín k budúcnosti Európskej únie. Premiéri visegrádskej štvorky sa stretli v Bratislave s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Schôdzka nasledovala po summite o dvojakej kvalite potravín, ktorý sa konal v slovenskom hlavnom meste.

13.10.2017 18:00
Fico, Orbán, Sobotka, Szydlová, summit v... Foto: ,
Podľa lídrov regiónu musí EÚ ostať jednotná, ale zároveň musí rešpektovať špecifiká štátov. Zľava: Beata Szydlová, Bohuslav Sobotka, Robert Fico a Viktor Orbán.
debata (68)

EÚ má pred sebou vážne rozhodnutia. Rokovania o brexite sú zaseknuté. Únia vo viacerých oblastiach diskutuje o prehĺbení integrácie. Slovenská vláda sa jasne hlási do budúceho jadra únie. Pre Bratislavu je však pozícia jednoduchšia. Slovensko je už v každom formáte integrácie, keď je na rozdiel od partnerov vo V4 aj členom eurozóny.

Na druhej strane zostáva visegrádska štvorka projektom, ktorý pomáha všetkým krajinám. No zoskupenie má svoje problémy. Kým Slovensko hovorí o jadre, Poľsko a Maďarsko neprejavujú veľa nadšenia pre prehĺbenie európskej spolupráce. Vyplýva to aj zo sporov Varšavy a Budapešti s Európskou komisiou v oblasti právneho štátu, respektíve občianskej spoločnosti. Priority Česka v súvislosti s EÚ sú v tejto chvíli trocha nejasné, keďže na budúci týždeň čakajú Česko voľby. "Diskusia o budúcnosti Európskej únie sa musí zásadne diať medzi všetkými 27 členskými štátmi EÚ,“ povedal na tlačovej konferencii slovenský predseda vlády Robert Fico v prítomnosti poľskej premiérky Beaty Szydlovej a českého a maďarského kolegu Bohuslava Sobotku a Viktora Orbána.

Expert na strednú Európu: V4 stále dáva zmysel

"Vo visegráde stále fungujú sektorové agendy a nechcel by som ani bagatelizovať summit o potravinách, ako sa to často stáva. Visegrádska štvorka na ňom ukázala, že keď chce, vie veci presadiť. V4 však vždy bude taká, aké sú európske politiky týchto krajín a medzi nimi sa hľadá nejaký priesečník,“ reagoval pre Pravdu český expert na strednú Európu Vít Dostál z Asociácie pre medzinárodné otázky.

Pre Slovensko podľa odborníka však stále dáva V4 zmysel. "Ale vy ste flexibilnejší, viete sa o seba postarať. Poľsku a Maďarsku momentálne nič iné ako visegrádska štvorka v Európe veľmi neostáva,“ myslí si Dostál.

Pred stretnutím s Tuskom Fico zdôraznil, že V4 ide na schôdzku so spoločnými postojmi. Predseda Európskej rady je pred budúcotýždňovým stretnutím lídrov na cestách. V posledných dňoch zavítal do Kodane, Paríža či Berlína. Mal tiež viacero telefonických rozhovorov s lídrami členských krajín. Do Bratislavy Tusk pricestoval z Bukurešti, odkiaľ zaznel smerom k V4 zaujímavý odkaz. Rumunský prezident Klaus Iohannis sa nepriamo vymedzil proti visegrádskej štvorke, čo nie je v regióne zvykom. Podľa hlavy štátu V4 nie je jednotná, čo sa týka názorov na budúcnosť EÚ. Server EUobserver tiež citoval Iohannisove slová, že vo visegrádskej štvorke sú niektoré pohľady na úniu veľmi odlišné od rumunských.

"Takéto výroky, že by niekto cítil potrebu vymedziť sa proti V4, sú v regióne nová vec,“ pripomenul Dostál.

O budúcnosti vzťahov vo V4 a EÚ v piatok rokovali na stretnutí v maďarskom mesta Szekszárd aj prezidenti krajín visegrádskej štvorky. Slovensko na summite, ktorý sa končí v sobotu, zastupuje hlava štátu Andrej Kiska.

Premiéri V4 sa na budúci týždeň v stredu stretnú s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudeom Junckerom. Schôdzka sa uskutoční v predvečer summitu EÚ, ktorý sa koná vo štvrtok a v piatok v Bruseli.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Slovensko #Donald Tusk #Visegrádska štvorka #Spotrebiteľský summit v Bratislave