NR SR: Dopoludnia bola sála takmer prázdna, opozičné návrhy vládna väčšina zamietla

V Národnej rade Slovenskej republiky pokračuje štvrtým dňom 21. schôdza parlamentu.

13.10.2017 09:42 , aktualizované: 12:21
debata (9)

Rokovacia sála parlamentu bola od rána takmer prázdna. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky prítomní v rokovacej sále parlamentu preskakovali body programu. Problémom bolo, že v pléne od rána sedelo len okolo dvadsať poslancov. Na hlasovaní o jedenástej hodine ich bolo prítomných okolo 135.

Ako sa na sociálnej sieti vyjadril podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD), opoziční poslanci kritizovali, že počas októbrovej schôdze o sedemnástej hodine o prerokovaných zákonoch nehlasujú, no v pléne doobeda nesedia. Na programe boli totiž práve návrhy opozície. „Nie sú však schopní predniesť a odôvodniť svoje návrhy zákonov v normálnom čase,“ uviedol.

Poslanci sa na začiatku aktuálnej 21. schôdze dohodli, že hlasovať o prerokovaných bodoch budú iba o jedenástej hodine, aby tak umožnili kandidátom do VÚC robiť svoju predvolebnú kampaň. Hoci to opozícia kritizovala, dnes nemal kto predkladať ich návrhy zákonov. Na prerokovanie zostávalo menej ako desať opozičných návrhov. Na utorok 17. októbra majú naplánované vládne návrhy týkajúce sa rezortu práce, zdravotníctva a životného prostredia.

Podľa harmonogramu schôdzí zverejneného na stránke národnej rady, by mala táto schôdza trvať do 27. októbra. Keďže poslanci prerokúvajú návrhy zákonov takmer bez rozpravy, rokovanie sa skráti. Je možné, že sa skončí v polovici budúceho týždňa.

Štrnásťročných za priestupky súdiť nebudú

Koaličná väčšina v parlamente odmietla opozičné návrhy. Patrí medzi ne návrh hnutia Sme rodina, ktoré chcelo znížiť hranicu veku zodpovednosti za spáchanie priestupku na 14 rokov. Hnutie chcelo aj zmierniť súčasný stav osobitnej priestupkovej imunity voči určitej neprispôsobivej časti obyvateľstva, ktorá má v súčasnosti širokú možnosť vyhnúť sa sankciám za spáchané priestupky.

Hnutie Sme rodina chcelo tiež spravodlivo upraviť vzťahy nájomcov a prenajímateľov – vlastníkov bytov, ktoré boli týmto prenajímateľom vrátené v rámci reštitúcií. Do parlamentu preto predložilo novelu zákona o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom. Poslanci však návrh zamietli.

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) nepochodilo s návrhom upraviť zákon o pohrebníctve tak, aby garantoval ochranu ľudskej dôstojnosti a dôstojnosti nakladania s ľudskými pozostatkami a ostatkami. Návrhom chceli zabrániť vystavovaniu tiel zosnulých za účelom dosiahnutia zisku.

Podmienky by mali byť podľa nich prísnejšie aj v cezhraničnom styku a nakladanie s pozostatkami tela by malo podliehať prísnej kontrole a najmä poučeniu a informovanému súhlasu darcu, resp. zosnulej osoby. Tým sa podľa hnutia OĽANO dosiahne aj náležitá implementácia dohovoru do slovenského právneho poriadku.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #schôdza parlamentu