Babie leto prichádza

V nasledujúcich dňoch bude mať radosť každý, kto má rád slnko a viac ako dvadsaťstupňové teploty. Konečne prichádza babie leto. S výnimkou niekoľkodňového zhoršenia počasia sa udrží takmer do konca októbra. Desiaty mesiac v roku by mal podľa odhadov patriť k teplotne nadpriemerným.

14.10.2017 08:00
počasie Foto: ,
Tento víkend bude počasie mimoriadne príjemné.
debata (2)

Tento víkend bude mimoriadne príjemný. V sobotu sa ešte v severnejších častiach Slovenska môže vyskytnúť oblačnosť, no nedeľa a po nej aj ďalšie dni budú slnečné. Teploty dosiahnu okolo 23 stupňov Celzia, niekde aj o stupeň viac.

Nedeľa bude veľmi teplá, teploty počas nej by sa mali priblížiť k letným hodnotám. Historický rekord však prekonaný nebude. Ten si z 15. októbra 2000 drží Dolný Hričov, kde vtedy namerali 27,5 stupňa.

Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) v Bratislave hovorí, že počasie v horských polohách bude priaznivejšie ako v nížinách. „Z dôvodu, že v nížinách sa budú vyskytovať ranné hmly alebo nízka oblačnosť, čo skráti čas, kedy bude na tieto oblasti svietiť slnko. Vo vyšších polohách či nadmorských výškach bude viac slnka,“ zdôraznil Faško.

Počasie v týchto dňoch ovplyvňuje tlaková výš, ktorá sa presúva od juhozápadu smerom na východ až juhovýchod. Vďaka fénovému efektu spôsobí, že v mestách v oblasti Álp, ako sú Innsbruck či Salzburg, môžu denné teploty dosiahnuť aj 25 a viac stupňov.

„Fénový efekt je horský vietor, ktorý prechádza od juhozápadu cez pohorie Álp. Keď sa dostane na ich severnú stranu a má suchý charakter, pri zostupovaní zo svahov smerom dolu sa výrazne otepľuje. Keďže u nás nemáme také veľké pohoria, ako sú Alpy, ten efekt tu nie je taký výrazný ako tam,“ vysvetlil Faško.

Faško: Nasledujúci víkend sa pripravte na zrážky

Jediný problém tlakovej výše, ktorá nás zasiahne, je podľa klimatológa jej nestabilita, teda, že dlhšie nezostáva na jednom mieste. Faško očakáva, že počas nasledujúceho víkendu vplyv tejto tlakovej výše zoslabne a nad naším územím sa prejaví brázda nízkeho tlaku. Tá so sebou prinesie oblačnosť a môžu sa vyskytnúť aj zrážky.

„Treba však zdôrazniť, že keď brázda nízkeho tlaku prejde, znovu sa nad naším územím v plnej miere prejaví tlaková výš. Ten nasledujúci týždeň by mal byť opäť príjemný a teplý a bude pokračovaním babieho leta,“ avizuje Faško.

Napriek tomu, že začiatok októbra bol chladný, tento mesiac by podľa Faška nakoniec mohol patriť k teplotne nadpriemerným, dokonca až k nadnormálne teplým. „Uvidíme, ako to napokon bude s počasím v najbližších dvoch týždňoch, ale práve vďaka nim by sa mal október zaradiť minimálne teplotne k nadpriemerným. Rekordne teplým sa však nestane,“ mieni klimatológ.

Najteplejší október v histórii meteorologických meraní bol v roku 2000, v Hurbanove bola priemerná mesačná teplota vzduchu 14,8 stupňa Celzia. Teplo bolo v tomto mesiaci aj v roku 1961, keď v Štúrove dosiahla priemerná mesačná teplota vzduchu 13,6 stupňa.

Ako bude

* Sobota 14. októbra – Malá, miestami zväčšená oblačnosť, najmä na severe a východe. Denné teploty 17 až 22, na Orave a v podtatranskej oblasti 12 až 17 stupňov.
* Nedeľa 15. októbra – Jasno až polojasno. Nočné teploty 9 až 14, v dolinách okolo 2 stupňov, denné 18 až 23, pri dlhotrvajúcej hmle a nízkej oblačnosti 13 až 18 stupňov.
* Pondelok 16. októbra – Jasno až polojasno. Nočné teploty 9 až 4, v dolinách ojedinele okolo 2 stupňov Celzia, denné 18 až 23, pri celodennej hmle alebo nízkej oblačnosti 12 až 17 stupňov Celzia.
* Utorok 17. októbra – Jasno až polojasno. Nočné teploty 9 až 4 stupne, v dolinách aj chladnejšie, denné 18 až 23, pri celodennej hmle alebo nízkej oblačnosti 12 až 17 stupňov.
* Streda 18. októbra – Jasno až polojasno. Nočné teploty 9 až 4 stupne, v dolinách aj chladnejšie, denné 18 až 23, pri celodennej hmle alebo nízkej oblačnosti 12 až 17 stupňov.

(ZDROJ: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jeseň #babie leto