NAKA preveruje dotáciu od Mariana Kotlebu pre hokejový klub vo Veľkom Krtíši

Národná kriminálna agentúra preveruje dotáciu 1 488 eur, ktorú banskobystrický župan Marian Kotleba daroval hokejovému klubu vo Veľkom Krtíši. Suma totiž podľa odborníkov jasne odkazuje na ideológiu neonacizmu.

13.10.2017 19:05
debata (514)

Rovnakou sumou prispeli začiatkom roka aj sociálne slabším rodinám, pričom Národná kriminálna agentúra v tomto prípade už vzniesla obvinenie. Informovala o tom RTVS na svojej facebookovej stránke.

Dotáciou sa už zaoberá NAKA. „Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru preveruje uvedenú dotáciu a zaoberá sa ňou. V súčasnosti nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ povedal pre RTVS hovorca policajného prezídia Martin Wäldl. Šéf hokejového klubu HC Veľký Krtíš Igor Talpáš uviedol, že župu požiadal o 1 500 eur, suma však prišla nižšia. To, že mohlo ísť o propagáciu fašizmu, ho nezaujímalo, keďže peniaze minul na nákup športových potrieb pre deti. Vedenie Kotlebovej strany považuje symboliku čísel za nezmyselnú.

Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská si myslí, že ďalšia takáto dotácia môže Kotlebovi priťažiť, keďže ide o viac skutkov v rámci jedného trestného činu: „Čím je viacej skutkov, tak sa k tomu samozrejme inak pristupuje. Pri hornej hranici trestnej sadzby, ktorá je od – do pri trestnom čine v Trestnom zákone.“ Propagáciu neofašizmu v športe odsúdil aj Slovenský zväz ľadového hokeja.

Sumou 1 488 eur prispel Marian Kotleba aj v marci hendikepovaným deťom, pričom v tomto prípade ho už polícia v júli obvinila z trestného činu extrémizmu. Historici a odborníci na extrémizmus považujú sumu 1 488 eur za spojenie dvoch neonacistických číselných symbolov: štrnástka predstavuje štrnásť slov šéfa Ku Klux Klanu Davida Lanea o strážení existencie bielej rasy a budúcnosti bielych detí. Číslo 88 zase predstavuje fašistický pozdrav.

514 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácia #Veľký Krtíš #Marian Kotleba #NAKA