V 25 obciach sa konajú nové obecné voľby

Starostov alebo obecných poslancov pre nezáujem kandidátov nevolia v obciach Chrasť nad Hornádom, Modrovka, Ondavka a Opátka.

14.10.2017 10:02
debata (1)

Svojich zástupcov v sobotu volia v 25 obciach na celom Slovensku. Pôvodne sa nové obecné voľby mali konať v 29 obciach, v štyroch však nikto nepodal kandidačné listiny a preto sa tu nehlasuje. Informovala o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Konkrétne podľa Chmelovej svojich obecných zástupcov nevolia v obciach – Chrasť nad Hornádom (okr. Spišská Nová Ves), Modrovka (okr. Nové Mesto nad Váhom), Ondavka (okr. Bardejov) a Opátka (okr. Košice – okolie). V Ondavke mali voliť starostu aj poslancov, v Opátke zas mali voliť starostu a v obciach Chrasť nad Hornádom a Modrovka si mali doplniť svoj poslanecký obecný zbor.

V malej obci Ondavka neďaleko hraníc Poľska, v ktorej žije iba 16 obyvateľov, sa obecné voľby nekonajú opakovane. Neboli tam už riadne voľby v novembri 2014 a odvtedy nik neprejavil záujem kandidovať ani za starostu a ani za poslancov obce ani v tzv. doplňujúcich obecných voľbách. Obec má dlhodobo finančné problémy a jej starosta a poslanci sa vzdali funkcií v apríli 2015. Prenesený výkon štátnej správy za obec prevzal Okresný úrad v Bardejove. Výkon samosprávy je však v Ondavke nemožný, keďže za obec nemá kto konať, ako ani rozhodovať o použití podielových daní. Ministerstvo vnútra o tomto probléme vie. Situáciu môže zmeniť iba úprava legislatívy.

V 14 obciach si volia starostu, v 10 obciach dopĺňajú počet obecných poslancov a v jednej obci sa hlasuje o starostovi aj o poslancoch. Starostu aj poslancov volia v obci Geraltov (okr. Prešov). O novom starostovi hlasujú v obciach: Kalinkovo (okr. Senec), Cerová (okr. Senica), Veľká Čausa (okr. Prievidza), Vrbová nad Váhom (okr. Komárno), Prosiek (okr. Liptovský Mikuláš), Sklabiňa (okr. Martin), Vislanka (okr. Stará Ľubovňa), Slavec (okr. Rožňava), Lieskovany (okr. Spišská Nová Ves), Brehov (okr. Trebišov), Trhová Hradská (okr. Dunajská Streda), Malé Hoste (okr. Bánovce nad Bebravou), Turá (okr. Levice) a Sirk (okr. Rimavská Sobota). Poslanecké zbory dopĺňajú v obciach: Plavecký Peter (okr. Senica), Plavé Vozokany (okr. Levice), Panické Dravce a Šoltýska v okrese Lučenec, Orovnica a Trnavá Hora v okrese Žiar nad Hronom, ďalej v obci Dobrá Voda (okr. Trnava), Bukovina (okr. Liptovský Mikuláš), Vyšný Slavkov (okr. Poprad) a Bystrá (okr. Stropkov).

Volebné miestnosti sú otvorené do 20:00

Hlasuje sa od 7:00 do 20:00. Ak je to potrebné, mohlo sa niekde začať aj skôr, no všade musia byť volebné miestnosti otvorené do 20:00. Podmienkou pre účasť na hlasovaní je vek nad 18 rokov. Keďže v obecných voľbách volia v každej obci jej obyvatelia vlastných komunálnych zástupcov, voliť sa dá len v mieste trvalého bydliska.

O konaní nových volieb do orgánov samosprávy obcí rozhodol ešte 18. apríla a 23. júna predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Pritom volebné komisie obcí zriadené pre posledné riadne voľby do orgánov samosprávy obcí, ktoré sa konali v roku 2014, plnia funkcie podľa vtedy platných predpisov. Až do vyhlásenia obecných volieb v roku 2018 sa teda riadia zákonom o voľbách do orgánov samosprávy obcí. Novou volebnou legislatívou, schválenou národnou radou v roku 2014, sa ako prvé riadili v marci 2016 parlamentné voľby a ďalšie v poradí sú tohtoročné novembrové voľby do orgánov samosprávy krajov.

Zákon o voľbách do orgánov samosprávy obcí hovorí o viacerých dôvodoch na vyhlásenie nových volieb. Predseda NR SR ich vyhlási, ak sa v niektorej obci z akýchkoľvek dôvodov nevykonali voľby podľa zákona, alebo ak Ústavný súd SR vyhlási voľby za neplatné, alebo zruší výsledok volieb. Voľby sa zopakujú tiež v prípade, že vo voľbe starostu obce alebo primátora mesta dostali kandidáti rovnaký počet hlasov. Nové voľby sa napokon konajú i v prípadoch uvoľnenia poslaneckého postu, na ktorý nie je náhradník, a tiež po uvoľnení funkcie starostu či primátora. Dôvodom na ich konanie je napríklad právoplatné odsúdenie obecného zástupcu za úmyselný trestný čin, tiež úmrtie alebo odstúpenie z funkcie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obecná samospráva #obecné voľby #Chrasť nad Hornádom #Modrovka #Ondavka #Opátka