Slovenskí etnológovia vytvárajú informačný portál pre migrantov

Informačný internetový portál Danube Compass (Dunajský kompas) pomôže migrantom a štátnym inštitúciám ľahko nájsť komplexné, prehľadné a porovnateľné informácie na jednom mieste. Ako informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV), na jeho vývoji sa podieľali výskumníci Ústavu etnológie SAV, ktorí spolu s medzinárodnými expertmi koncom októbra v Bratislave prezentujú poznatky o úspešnej integrácii migrantov v Európe.

14.10.2017 19:52
debata (20)

Riaditeľka Ústavu etnológie SAV Tatiana Podolinská vysvetľuje, že autori projektu chcú verejnosti predstaviť skúsenosti s tvorbou portálu pre deväť krajín dunajského regiónu, ktoré si navzájom vymieňajú praktické skúsenosti pri spolupráci s vládnym sektorom či neziskovými organizáciami. „Dunajský kompas bude predstavovať veľkú pomoc v navigácií ľudí, ktorí opustili svoju rodnú krajinu s cieľom nájsť vhodné pracovné príležitosti či dostatočné sociálne zabezpečenie na novom mieste,“ povedala Podolinská.

Tlačová konferencia, ktorá sa uskutoční v Bratislave 26. októbra predstavuje podľa SAV významný výstup prvej časti projektu Informačná platforma Dunajského regiónu pre ekonomickú integráciu migrantov (DRIM – Danube Region Information Platform for Economic Integration of Migrants), ktorý je súčasťou projektovej schémy Interreg. Na projekte DRIM spolupracuje medzinárodné vedecké konzorcium, ktoré tvorí deväť krajín, okrem Slovenska aj Slovinsko, Rakúsko, Maďarsko, Nemecko, Chorvátsko, Srbsko, Česká republika a Bosna a Hercegovina.

Hlavným rečníkom konferencie bude Antoine Savary z Európskej komisie a expert na problematiku integrácie migrantov profesor Rinus Penninx z Amsterdamskej univerzity. Na konferencii sa bude hovoriť o úlohe informácií pri efektívnej integrácii migrantov do spoločnosti, o dostupnosti, správnosti a aktuálnosti informácií určených pre migrantov či problematike začlenenia migrantov na pracovný trh prijímajúcej krajiny. Odborníci budú diskutovať aj o aktuálnych otázkach modernej integrácie migrantov a migračného manažmentu na území EÚ.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV #migrácia #etnológovia #Danube Compass