Fico nevie, ako sa jeho poslanci zachovajú na mimoriadnej schôdzi o kauze Gabčíkovo

Premiér Robert Fico ešte nevie, ako sa poslanci za Smer zachovajú pri zvolaní mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorú vyzbierala opozícia podpisy. Na zasadnutí sa chcú zákonodarcovia zaoberať 64-miliónovou odmenou pre advokátsku kanceláriu za vyhratú arbitráž o Vodnú elektráreň Gabčíkovo.

15.10.2017 15:18 , aktualizované: 19:10
Fico Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico sa zároveň vyjadril, že nemá s prezidentom Andrejom Kiskom nijaký spor.
debata (77)

V relácii televízie TA3 V politike Fico ale nevylúčil, že jeho poslanci síce za program schôdze zahlasujú, ale nezúčastnia sa na nej.

Fico tvrdí, že aj keď ešte nevie, ako sa poslanci za Smer zachovajú, vie, ako tá schôdza bude vyzerať. „To budú kýble špiny,“ myslí si. Argumentoval, že výška odmien pre advokátov je podľa neho téma vhodná na parlamentné výbory. Zároveň potvrdil, že stojí za ministrom hospodárstva Petrom Žigom (Smer). „Konal perfektne, urobil, čo mal urobiť. Tlačil na zníženie odmeny, vyvodil zodpovednosť,“ povedal predseda vlády. Fico zároveň zopakoval, že najdôležitejšie je, že sa podarilo získať Gabčíkovo späť.

Pokiaľ ide o piatkový summit Visegrádskej štvorky so zástupcami Európskej komisie o dvojakej kvalite potravín, podľa Fica je to obrovský diplomatický úspech Slovenska. Niektoré spoločnosti už teraz zjednocujú recepty alebo menia obaly. Zároveň ocenil, že eurokomisárka pre práva spotrebiteľov Věra Jourová ako Češka lepšie chápe tento problém a pracuje na tom. „Je to dôkaz, že aj na európskej úrovni si vieme presadzovať svoje veci,“ povedal premiér s tým, že je to aj vďaka tomu, že s Európskou komisiou vedieme konštruktívnu diskusiu.

Fico: S Kiskom nemám žiadny spor

Premiér sa v relácii vyjadril aj k prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Podľa vlastných slov s ním nemá žiaden spor. Potrebuje, aby si s ním vedel sadnúť a rozprávať sa. „Záleží mi na dobrých vzťahoch s ústavnými činiteľmi. Ak má niekto problémy, nech si ich vyrieši. Ja potrebujem koncentrovaného prezidenta. Nemám záujem s ním bojovať. Pán Kiska sa musí vrátiť k tomu, čo je úloha prezidenta. Nechcem mať s daňovými problémami prezidenta nič,“ doplnil v relácii premiér.“ Výmenu odkazov cez médiá medzi týmito dvoma ústavnými činiteľmi spustila kauza okolo podnikania prezidenta Andreja Kisku. Zo strany prezidenta to boli slová o mafiánskom štáte a zneužívaní právomocí predsedu vlády, premiér zase v súvislosti s Kiskom použil výraz daňový podvodník a hovoril aj o ovplyvňovaní vyšetrovania.

Anonym upozornil na policajné vyšetrovanie Kiskovej firmy KTAG

Aféra sa prevalila v polovici septembra, keď anonym upozornil médiá, že polícia vyšetrovala spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG) v súvislosti s trestným činom krátenia dane. Firmu vlastní prezident so svojím bratom Jaroslavom. Polícia a finančná správa zistili neoprávnené krátenie dane z príjmu za rok 2014 o 27-tisíc eur súvisiace s účtovaním nákladov na financovanie Kiskovej prezidentskej volebnej kampane. Okrem toho si chcela spoločnosť od štátu uplatniť vratku DPH v sume viac ako 146-tisíc eur. Kiska sa obhajoval tým, že išlo o chybné účtovanie, firma daň doplatila aj s penále a skutok nie je vnímaný ako trestný čin. Dokumenty však verejnosti neukázal.

Programová riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk začiatkom októbra vo verejnoprávnej televízii povedala, že premiér o prezidentovom prípade vedel už na začiatku augusta. Fico jej vyjadrenie označil za útok koordinovaný s prezidentom v snahe o odvrátenie pozornosti a prezradil, že sa o vyšetrovaní dozvedel od samotného Kisku ešte pred rokom v hoteli Bôrik. Tu sa mal Kiska obrátiť na predstaviteľa orgánov činných v trestnom konaní, u ktorého sa mal podľa Fica snažiť ovplyvniť vyšetrovanie daňových problémov svojej firmy. „Pani Zuzana Wienk ma obvinila, že zodpovedám za únik materiálov o daňovom probléme prezidenta. Nie je to absolútne pravda," reagoval včera v televízii premiér.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa potom priznal, že prezident sa u neho zaujímal o stav vyšetrovania na troch stretnutiach. Nepovažoval to však za ovplyvňovanie alebo nátlak. Generálna prokuratúra dala túto daňovú kauzu opäť preveriť.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #mimoriadna schôdza parlamentu #Kauza Gabčíkovo #Radomír Bžán