Danko verí, že sankcie proti Rusku pominú a rozvinieme ekonomické vzťahy

Ako povedal šéf SNS novinárom v Petrohrade, urobí všetko pre to, aby prehĺbil spoluprácu medzi NR SR a ruskou štátnou dumou.

16.10.2017 15:51
debata (29)

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) verí, že sankcie proti Rusku pominú a medzi Ruskom a Slovenskom sa rozvinú obchodné vzťahy. Ako povedal Danko novinárom v Petrohrade, kde sa zúčastňuje spolu s delegáciou slovenského parlamentu na rokovaní Medziparlamentnej únie, urobí všetko pre to, aby prehĺbil spoluprácu medzi NR SR a ruskou štátnou dumou, pretože to pomôže Slovákom.

Andrej Danko (druhý zľava) sa v Petrohrade... Foto: facebook/SNS
danko Andrej Danko (druhý zľava) sa v Petrohrade zúčastňuje spolu s delegáciou slovenského parlamentu rokovania Medziparlamentnej únie.

„Treba nadviazať na dobré vzťahy, ktoré sme s Ruskom mali. Mali sme veľa kvalitných učiteľov ruského jazyka, ale vzdali sme sa ich. Veľa sme zanedbali, vypustili, lebo sme chceli byť iní,“ konštatoval. Danko zároveň zdôraznil, že v Rusku na rokovaní Medziparlamentnej únie sú všetky delegácie členských štátov EÚ.

„Potreba ekonomickej spolupráce je nutná. Napriek sankciám tu rozkvitá obchod s krajinami EÚ a USA. Nemali by sme dopustiť, aby nám ušiel vlak. Keď sú tu iné štáty, musí tu byť aj Slovensko,“ zdôraznil.

Na programe aj Mjanmarsko a Venezuela

Danko je v Petrohrade na 137. zasadnutí Medziparlamentnej únie. Kľúčovými bodmi programu bude voľba novej predsedníčky a podpredsedov Medziparlamentnej únie na nadchádzajúce funkčné obdobie (2017 – 2020). Diskusia bude zameraná na tému podpory kultúrneho pluralizmu a mieru prostredníctvom medzináboženského a medzietnického dialógu.

Pravdepodobne sa otvorí aj problematika, ktorá sa týka humanitárnej krízy v Mjanmarsku či vnútropolitickej situácie vo Venezuele. Okrem Danka sú v delegácii aj poslanec Smer Miroslav Číž a poslankyňa hnutia Sme rodina Adriana Pčolinská.

Pčolinská pre agentúru SITA uviedla, že počas 137. zasadnutia Medziparlamentnej únie má možnosť zúčastniť sa a diskutovať o rozličných spôsoboch lepšieho mierového spolužitia prostredníctvom konštruktívneho medzináboženského a medzietnického dialógu spolu s predstaviteľmi parlamentov z celého sveta.

Oporný pilier súčasného politického dialógu

„Jednou z tém, ktoré rezonujú v diskusiách, je aj humanitárna kríza v Mjanmarsku a útoky voči etniku Rohingov. SR je presvedčená, že bez jej riešenia nebude pokoj a stabilita nielen v štáte Rakhine, ale ani v celom Mjanmarsku,“ zdôraznila s tým, že Slovensko pri voľbe predsedníčky únie vyjadruje podporu mexickej kandidátke Gabriele Cuevas Barron.

Medziparlamentná únia je popri Organizácii Spojených národov jedným z oporných pilierov súčasného svetového politického dialógu. Univerzálnosť jej členskej základne, ktorá v súčasnosti združuje národné parlamenty 173 štátov a ďalších 11 regionálnych parlamentných zhromaždení, ako aj 128-ročná tradícia jej existencie ako najstaršieho permanentného multilaterálneho fóra sú najlepšími dôkazmi jej nespochybniteľného vplyvu v mechanizmoch riadenia globálnych záležitostí a formovaní podôb medzinárodných vzťahov v 21. storočí.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #SNS #Andrej Danko