Na odmenu pre Bžána za Gabčíkovo si posvieti Úrad pre verejné obstarávanie

Advokátska kancelária mala pôvodne zinkasovať až 77 miliónov eur.

16.10.2017 16:42
žiga Foto: ,
Minister hospodárstva Peter Žiga (vzadu) prichádza na rokovanie 68. schôdze vlády SR.
debata (18)

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) na svojej oficiálnej stránke na sociálnej sieti facebook informoval, že kauzou ohľadom odmeny pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána sa bude zaoberať Úrad pre verejné obstarávanie.

Úrad preverí, či štátna firma MH Manažment, ktorá ako zástupca štátu s advokátskou kanceláriou zmluvu na právne služby podpísala, neporušila zákon o verejnom obstarávaní.

Ministerstvo hospodárstva sa podľa RTVS však snaží preveriť, či nie je možné zmluvu úplne vypovedať.

Minister hospodárstva Peter Žiga pre spomínanú kauzu odvolal z funkcie celú dozornú radu spoločnosti MH Manažment, ktorá podpísala zmluvu o odmene s advokátskou kanceláriou Radomíra Bžána. Ako uviedol, po zmenách stanov prídu o svoje funkcie aj členovia predstavenstva.

Minister zopakoval, že podľa neho adekvátnou odmenou pre advokátov by bola odmena vo výške zákonnej tarify, teda na úrovni 1 až 2 % z celkovej vysúdenej sumy.

V spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo sa súdilo o zhruba 700 miliónov eur. Podľa ministra mala advokátska kancelária pôvodne zinkasovať až 77 miliónov eur. Po veľkej medializácii sa následne tento týždeň vedenie MH Manažmentu dohodlo s právnikmi na odmene vo výške 17,64 milióna eur.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad pre verejné obstarávanie #Kauza Gabčíkovo #Radomír Bžán