Vojaci dali postaviť kamarátom pamätník

Perfektný človek, skvelý kamarát, neoddeliteľná súčasť partie.

16.10.2017 19:04
pamätník Foto: , ,
Motívom pamätníka dvom našim príslušníkom misie, ktorý zahynuli pri samovražednom útoku v Afganistane je postava salutujúceho vojaka v životnej veľkosti.
debata (19)

Takí boli Patrik Fraštia i Edmund Makovník, ľudia na ktorých sa dalo spoľahnúť. Vojaci, ktorí zahynuli pred štyrmi rokmi pri samovražednom útoku v Afganistane. Ich kolegovia nezabudli a navždy si ich budú pripomínať už nielen v spomienkach, ale aj pri pamätníku, v kasárňach, kde sídlia žilinskí paragáni. Edmund Makovník by mal v stredu 38 rokov, Patrik Fraštia o necelý mesiac 43. Obaja zahynuli 27. decembra 2013. „Tento deň sa do mojej a určite aj plukovej pamäte zapísal ako deň, keď sme prišli o dvoch z nás, o dvoch kamarátov, kolegov, bojovníkov. Napriek tomu, že od tejto udalosti už uplynula nejaká doba a čas zahladil niektoré spomienky, pre mňa spomienky na Paťa a na Eda a okolnosti toho, ako nás opustili, sú rovnako čerstvé a aktuálne ako pred štyrmi rokmi,“ povedal pri otvorení pietneho miesta kamarát a kolega zosnulých vojakov.

Pre ani jedného z dvojice to nebola prvá misia. Makovník pochádzal z Košíc a bol špecialistom na navádzanie taktického letectva. V Afganistane bol po druhý raz. Fraštia bol členom žilinského elitného pluku takmer dvanásť rokov, bol už na misiách v Kosove, Iraku, a po druhý raz v Afganistane.

Vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia prišli s myšlienkou, ktorou chceli vzdať úctu kamarátom a spolubojovníkom. Rozhodli sa pre pamätník, na ktorý pozháňali peniaze. Príspevok poskytlo aj ministerstvo obrany. „Je to skutočne znak úcty voči našim spolubojovníkom, a hlavne príslušníkom 5. pluku špeciálneho určenia, ktorí aj takýmto spôsobom, kedy nemuseli dostať rozkaz od nadriadeného, pripravili takú ideu, myšlienku postaviť, vybudovať tento pamätník. Aby si mohli uctiť pamiatku tých, ktorých mali radi,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš. Motívom pamätníka je postava salutujúceho vojaka v životnej veľkosti, ktorý vzdáva hold padlým. Ich mená sú na kovovej platni oproti postave. Každý, kto vstúpi na plochu pamätníka, sa automaticky stáva jeho súčasťou. „A tým sa gesto úcty k padlým znásobí a aktualizuje,“ povedal autor pamätníka, sochár Peter Repka.

Autor aj napriek tomu, že je to pamätník vojakom, nechcel, aby pôsobil militantne, ale ani heroicky či pateticky. „Tento pamätník je o pozdrave, ktorý svojou jednoduchosťou a univerzálnosťou vyjadruje podstatu vzťahov nielen v armáde. Vyjadruje rešpekt a úctu k padlým. Vizualizuje vzťah pluku k padlým kamarátom. Miesto úcty vojakov k vojakom,“ povedal Repka. Patrik Fraštia a Edmund Makovník, ktorí zahynuli pri samovražednom útoku na vojenský konvoj pri Kábule, boli na misii len niečo vyše mesiaca. Vrátiť sa mali o šesť mesiacov, v júni 2014. Zabil ich výbuch civilného auta naloženého trhavinou v husto zastavanej časti Kábulu, mimo vojenskej základne spojeneckých síl. Vo vojenskom konvoji bolo viac áut, v prvom aute sedeli obete. Okrem Slovákov zahynul aj americký vojak, šesť civilistov bolo zranených. K útoku sa prihlásil Taliban.

Na zahraničných misiách zahynulo 59 slovenských vojakov. Pamätník u žilinských paragánov je tretím pietnym miestom, ďalšie dve sú v nitrianskych kasárňach a v Seredi. Ministerstvo už pripravuje centrálny pamätník všetkým obetiam, ktorý bude v Liptove, v Háji Nicovô. Na tomto cintoríne nad Liptovským Mikulášom je pochovaných takmer 1 400 vojakov, príslušníkov 1. československého armádneho zboru, ktorí padli v bojoch o mesto za druhej svetovej vojny.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #vojaci #pamiatka