Klub Smeru sa pustil do Lipšica

Na trojročnú podmienku pre exposlanca Daniela Lipšica za vlaňajšiu autonehodu reagoval poslanecký klub Smeru.

17.10.2017 14:29 , aktualizované: 18:42
debata (353)

Tomu sa podmienečný trest za zabitie človeka zdá nízky a Lipšicovi pripomínajú dvojaký meter. V čase, keď exposlanec šéfoval rezortu spravodlivosti, sa pri takýchto prípadoch zasadzoval za väzenie. Opozičného politika preto poslanci Smeru vyzvali, aby požiadal ministerku spravodlivosti, nech napadne rozhodnutie súdu cez mimoriadne dovolanie. Lipšicova obhajkyňa Eva Mišíková považuje vyjadrenia klubu za poľutovaniahodné a neodborné.

Podpredseda parlamentu a predseda klubu Smer Martin Glváč pripomenul, že Lipšic cez právnu zástupkyňu označil svoj trojročný podmienečný trest a zákaz šoférovania na 6 rokov za vysoký a poškodzujúci. Glváč podčiarkol, že v tomto prípade nie je poškodený Lipšic, ale rodina usmrteného. Šéf poslaneckého klubu pripomenul, že opozičný politik zabil muža na priechode pre chodcov, pričom prekročil povolenú rýchlosť a aj tak „mal toľko drzosti“, že predstúpil pred kamery a hovoril, že v trestnom konaní platí na Slovensku dvojaký meter pre opozíciu a koalíciu. „Ukázal, že dvojaký meter používa práve on,“ poznamenal Glváč s tým, že v minulosti Lipšic ako minister spravodlivosti podal 92 mimoriadnych dovolaní, v ktorých volal po nepodmienečných trestoch pre šoférov pri smrteľných nehodách.

„Preto klub Smer vyzýva Daniela Lipšica, aby sám požiadal ministerku spravodlivosti, tak ako v minulosti žiadal pre iných, aby využila svoje zákonné právo a podala v tejto veci mimoriadne dovolanie,“ citoval z uznesenia klubu Glváč. „Keď máme byť rovní pred zákonom, ten, kto to vyhlasuje, by mal ísť príkladom,“ doplnil.

Obhajkyňa exposlanca Eva Mišíková považuje stanovisko klubu Smeru za poľutovaniahodné a neodborné. „Minister spravodlivosti už 12 rokov nemôže podávať dovolanie do výšky trestu, pokiaľ bol vymeraný v rámci trestnej sadzby,“ reagovala. Poznamenala, že Lipšicov trest bol najprísnejší zo všetkých porovnateľných prípadov.

„Mali dosť času, keď sa mohli ozvať. Teraz je už neskoro,“ reagoval právny zástupca poškodených Ladislav Kuruc, ktorý považuje vystúpenie poslancov za zbytočné. Podľa neho ministerka už dovolanie podať nemôže.

Denník Pravda sa opýtal ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd), čo urobí. Tá odpovedala, že nevidí dôvod reagovať na politickú výzvu.

Mimoriadne dovolanie môže podať generálny prokurátor, obvinený a minister spravodlivosti. Namietať sa ním môže právoplatné rozhodnutie súdu. Generálny prokurátor a obvinený môžu napadnúť rozhodnutie súdu druhého stupňa, teda krajského súdu. Najviac kompetencií má minister, ktorý môže podať dovolanie v prípade okresného súdu.

Trojročný podmienečný trest Lipšica platí od 10. októbra. Sudca Okresného súdu Bratislava III o ňom rozhodol trestným rozkazom bez verejného pojednávania, čím vzal možnosť poškodenej rodine podať voči verdiktu odpor. Mohol tak urobiť okresný prokurátor alebo opozičný politik, ani jeden však po tejto možnosti nesiahol. Trestný rozkaz sa tak stal právoplatný. Tragická nehoda sa stala minulý rok 19. septembra na Vajnorskej ulici v Bratislave na priechode pre chodcov. Exminister zrazil 72-ročného Emila Kalábera, ktorý zraneniam v nemocnici podľahol. Bratislavský okresný súd uznal Lipšica vinným z prečinu usmrtenia a odsúdil ho na trojročný trest s podmienečným odkladom na 5 rokov. Sudca mu tiež uložil 5-ročný probačný dohľad a zákaz šoférovať na dobu 6 rokov.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

353 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Daniel Lipšic #Martin Glváč