Expolicajt a spisovateľ, stíhaný v kauze takáčovcov, sa na kauciu dostane z väzby

Senát Najvyššieho súdu SR dnes na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátora.

17.10.2017 15:06
debata (1)

Expolicajt a spisovateľ Václav K., stíhaný v kauze takáčovcov, sa dostane na kauciu na slobodu. Senát Najvyššieho súdu (NS) SR v trestnej veci obvineného Václava K. dnes na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátora voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, ktorý 4. októbra vyhovel žiadosti expolicajta a prepustil ho z väzby na kauciu tridsaťtisíc eur. Informoval o tom hovorca NS SR Boris Urbančík. Súd mu zároveň nahradil väzbu okrem peňažnej záruky aj dohľadom probačného a mediačného úradníka a obvinenému uložil povinnosť oznámiť každú zmenu miesta pobytu. Václav K. je známy aj ako spisovateľ pod menom Václav Neuer.

Bývalého elitného policajta a spisovateľa stíhajú so skupinou podsvetia zvaných takáčovci, pôsobiacich pod vedením Ľubomíra K., zvaného Kudla. Kudlu prepustil sudca z väzby 21. júla na kauciu stotisíc eur a tiež mu uložil dohľad probačného a mediačného úradníka a povinnosť oznámiť každú zmenu miesta pobytu. Spisovateľa po prvý raz prepustil sudca z väzby krátko po Kudlovi na kauciu desaťtisíc eur, ale Najvyšší súd SR ho vo väzbe ponechal. Raziu na takáčovcov urobila polícia koncom januára, ale spisovateľa vtedy nezadržali a vo februári sa prihlásil sám. Sudca ŠTS ho následne vzal do väzby pre obavy z možného úteku. Václava K. vinia z členstva v zločineckej skupine, z podvodu, nátlaku a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Takáčovcov okolo Kudlu zadržali pri policajnej akcii pod názvom Aladin 29. januára tohto roku. Obvinení sú stíhaní pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iné súvisiace trestné činy, ako je vydieranie, hrubý nátlak, poškodzovanie cudzej veci a iné. Podľa prokuratúry trestnú činnosť páchali od roku 2009 do súčasnosti. Medzi zadržanými bol aj bývalý bobista a športový funkcionár Milan J., ktorého sudca 1. februára zobral do väzby, ale Najvyšší súd SR ho o týždeň na to prepustil na slobodu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kaucia #takáčovci