Parlament odložil hlasovanie o Jankovskej na november

NR SR nezvolí na aktuálnej schôdzi chýbajúceho člena Súdnej rady SR.

18.10.2017 11:33 , aktualizované: 14:03
Monika Jankovská Foto: ,
Monika Jankovská.
debata (3)

Na návrh podpredsedu parlamentu Bélu Bugára bola voľba odsunutá na novembrovú schôdzu.

Poslanec Smeru Robert Madej predložil ako kandidátku ešte pred letnými prázdninami sudkyňu a terajšiu štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská s jej nomináciou nesúhlasí, je za odpolitizovanie súdnej rady a v rade je potrebné dať podľa nej priestor aj nesudcom. „To v prípade tejto kandidatúry je popreté, preto s ňou nesúhlasím,“ zdôraznila ešte v júni Žitňanská.

Žitňanská svoj problém s nomináciou Jankovskej vysvetľuje odkazom na koaličnú zmluvu, ktorá hovorí o posilnení občianskeho prvku v Súdnej rade. Prekáža jej, že štátna tajomníčka je aj politička.

Žitňanská ešte pred letom povedala, že ak bude Jankovská zvolená, podá demisiu. Podľa mediálneho poradcu premiéra a zároveň poslanca Smeru Erika Tomáša je potrebné urobiť všetko pre to, aby Lucia Žitňanská zostala vo vláde, lebo je to dobrá ministerka. „Pevne verím, že koaliční partneri využijú čas, získaný odložením voľby, na dohodu,“ povedal pre agentúru SITA.

Člena Súdnej rady môže parlament zvoliť aj vo verejnom hlasovaní, vo februári tohto roku pri Romanovi Huszárovi si poslanci odhlasovali tajnú voľbu, ktorá sa preferuje pri personálnych otázkach.

Jankovská pôvodne zastávala sudcovskú funkciu. Po tom, čo sa pred piatimi rokmi stala štátnou tajomníčkou rezortu spravodlivosti, jej bol výkon funkcie pozastavený.

O členstvo v Súdnej rade sa okrem nej uchádza advokát Allan Böhm, ktorého navrhol opozičný poslanec Ondrej Dostál z SaS. Kandidatúru oboch odobril ústavnoprávny výbor parlamentu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Súdna rada #Lucia Žitňanská #Monika Jankovská