Najvyšší súd vrátil 'Kýbla' s 'Vinckom' na Špecializovaný trestný súd

Róbert L., zvaný Kýbel ostáva vo väzbe a obžalovaného Ivana C., prezývaného Vincko prepustil súd z väzby s obmedzeniami.

18.10.2017 13:02
debata

Senát Najvyššieho súdu SR na návrh prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry kauzu sýkorovcov pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel, odňal Krajskému súdu v Banskej Bystrici a prikázal ju Špecializovanému trestnému súdu (ŠtS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica. Informoval hovorca najvyššieho súdu Boris Urbančík.

Prípad sa tak vracia pôvodnému senátu ŠtS. Ten vo veci už dva razy rozhodol, ale najvyšší súd zrušil doterajšie rozsudky v tejto veci. Zároveň mu prípad odňal a prikázal konať Krajskému súdu v Banskej Bystrici. Ten 20. augusta na neverejnom zasadnutí rozhodol, že Róbert L., zvaný Kýbel ostáva vo väzbe a obžalovaného Ivana C., prezývaného Vincko prepustil z väzby s obmedzeniami.

Už 28. septembra sa Vincko na návrh prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry ocitol vo väzbe opäť. Tentoraz pre obvinenia z troch doteraz neriešených vrážd a nedovoleného ozbrojovania. Sudca ŠTS akceptoval názor prokurátora, že ide o novú vec a je možné zobrať do väzby obvineného sýkorovca. Ivanovi C. sa totiž 25. septembra naplnila maximálna päťročná lehota jeho väzby v kauze Róberta L. a spoločníkov.

Hlavné pojednávanie so „sýkorkami“ sa pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici začalo v januári 2015 v neprítom­nosti Róberta L., Martina B. a Jozefa R. Proces mal vyvrcholiť 12. októbra 2015 záverečnými rečami. Tesne predtým však na Morave zadržali hľadaného Martina B., zvaného Rus a o dva týždne v Nemecku Róberta L.. Tým sa proces predĺžil.

Na pojednávaní nebol prítomný Jozef R., ktorý je vo väzení v Maďarsku. Oba rozsudky v tejto veci Najvyšší súd SR zrušil, odňal prípad senátu Špecializovaného trestného súdu a prikázal konať Krajskému súdu v Banskej Bystrici. Iný senát Najvyššieho súdu SR však rozhodol, že kauza sa vracia na špecializovaný súd.

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #sýkorovci #Špecializovaný trestný súd #Kýbel #Vincko