Ku Kiskovi sa má vyjadriť jeho firma

Parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií nestačilo vysvetlenie Andreja Kisku ku kauze financovania jeho prezidentskej kampane spoločnosťou KTAG. Výbor žiadal prezidenta o odpoveď, či existovala medzi ním a firmou KTAG pohľadávka a prečo sa neobjavila v jeho majetkovom priznaní. Prezident výboru napísal, že ak by mal nejaké záväzky alebo pohľadávky, „boli by nesporne uvedené“ v jeho majetkovom priznaní.

18.10.2017 17:46
prezident, kiska, Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (168)

Poslancom výboru v písomnom stanovisku navrhol, aby sa konanie voči nemu zastavilo, čo sa však v stredu nestalo. Prezident tvrdil, že jeho majetkové priznanie je úplné a obsahuje všetky náležitosti.

„Myslím si, že jeho vyjadrenie nie je úplné a je nedostačujúce,“ namietal poslanec Smeru Róbert Puci na adresu prezidenta. Výbor sa preto obráti na spoločnosť KTAG, ktorú vlastní prezident aj so svojím bratom, aby sa ku kauze vyjadrila. Firma má povedať, v akej výške boli jej výdavky na Kiskovu prezentáciu a ak bol záväzok medzi ňou a Kiskom, akým spôsobom zanikol.

Výbor od hlavy štátu už pred časom žiadal účtovné a daňové doklady za roky 2013 a 2014, ako aj faktúry, ktoré firma vystavila Kiskovi, či zmluvy o pôžičke. Hlava štátu výboru argumentovala, že nakladať s dokladmi firmy môžu len jej konatelia a v žiadnom prípade tak nemôže urobiť on ako spoločník firmy.

Financovanie Kiskovej kampane rieši aj finančný výbor parlamentu

Kauza Kiskovej kampane sa objavila minulý mesiac, keď médiá dostali od anonyma dokumenty z daňového a policajného preverovania jeho firmy KTAG. Kontrola zistila, že firma si neoprávnene naúčtovala do výdavkov na prezentáciu Kisku vyše 136-tisíc eur a štát tak na daniach prišiel o 27-tisíc eur. Firma prejavila účinnú ľútosť, dane doplatila a trestnosť skutku tak zanikla. Okrem toho daniari nesúhlasili ani s vratkou DPH vo výške 146-tisíc eur. KTAG musela doplatiť DPH a aj penále. Podľa uniknutých dokumentov daniarov firma uviedla, že faktúry, z ktorých bolo neoprávnené odpočítanie dane, boli nesprávne zatriedené do nároku na odpočet dane a že doklady boli omylom predložené účtovníčke.

Kiskovu kampaň rieši aj finančný výbor parlamentu. Ten už pred časom požiadal rezort financií o správu, či bola kampaň zákonná. Pre dve kolá volieb bol limit oficiálnej kampane 265 550 eur. Kiska priznal sumu necelých 251-tisíc. Prezident v stanovisku, ktoré poslal výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, uviedol, že si splnil oznamovaciu povinnosť o nákladoch oficiálnej kampane a rezort financií v lehote dvoch mesiacov po jeho oznámení voči nemu neuplatnil žiadnu sankciu. Okrem toho mal prezident náklady na svoju prezentáciu aj pred oficiálnou kampaňou. Tie podľa vyjadrenia Kisku boli 1,095 milióna eur.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #výbor pre nezlučiteľnosť funkcií #Andrej Kiska #KTAG