Danko: Južná Kórea je moderná spoločnosť s demokratickými trendmi

Južnú Kóreu vnímame ako modernú spoločnosť s demokratickými trendmi. Povedal to po stretnutí s predsedom Národného zhromaždenia Kórejskej republiky Chung Sye Kyunom na Bratislavskom hrade predseda NR SR Andrej Danko s tým, že Južnú Kóreu vníma tiež ako krajinu usilujúcu sa o vyznávanie hodnôt a princípov, ktoré spolu prechovávame, hoci na báze odlišných kultúrnych tradícií a ktoré vzájomne rešpektujeme.

19.10.2017 12:40
Andrej Danko, Chung Sye-kyun Foto: ,
Sprava: Predseda Národnej rady SR Andrej Danko a predseda Národného zhromaždenia Kórejskej republiky Chung Sye-kyun počas spoločného vyhlásenia na Bratislavskom hrade pri príležitosti oficiálnej návštevy predsedu Národného zhromaždenia Kórejskej republiky na Slovensku.
debata (3)

„Máme bohaté kultúrne výmeny, rozvíja sa univerzitná spolupráca, vzájomne podporujeme medziľudské kontakty, partnerstvá medzi mestami, usilujeme sa o pozdvihnutie verejného povedomia o našich krajinách formou rastúcich medziľudských výmen,“ povedal Danko.

„Podarilo sa nám oživiť bilaterálne kontakty na parlamentnej úrovni, potvrdením čoho je aj vaša aktuálna návšteva SR, ktorú považujem za ďalší impulz obojstranného záujmu o rozvoj vzájomných vzťahov na parlamentnej úrovni,“ povedal Danko. Podľa neho predsedovia parlamentov patria k vrcholovým predstaviteľom každej krajiny a z titulu svojej pôsobnosti môžu výrazne napomôcť interakcii tam, kde je to mnohokrát na exekutívnej úrovni ťažko priechodné.

Dodal, že na Slovensku pôsobí takmer sto kórejských spoločností. S investíciami vyše 2,5 miliardy eur Kórejská republika patrí medzi strategických partnerov EÚ a je prvou krajinou, ktorá má s EÚ podpísanú kompletnú trojicu dohôd, a to politickú, hospodársko-obchodnú a bezpečnostnú.

Slovensko podľa šéfa parlamentu vie spolupracovať s Kórejskou republikou. „Som rád, že naše parlamenty spolupracujú. Vypočul som si aj, čo trápi investorov na Slovensku,“ uviedol a dodal, že hovorili aj o pomoci investorom na Slovensku, o spolupráci v oblasti výskumu, vedy.

„Musím oceniť aj to, ako predseda Národného zhromaždenia Kórejskej republiky prijímal postrehy, ktoré trápia našich robotníkov v ich fabrikách a súčasne verím, že takéto návštevy prispejú k tomu, že veci dokážeme na tejto úrovni posunúť,“ povedal.

Danko: Kórejčania sú spoľahliví partneri

Podľa neho je dôležitá potreba sociálneho dialógu v takýchto spoločnostiach. Podľa Danka sú Kórejčania spoľahliví partneri. Kórejčanom želá, aby zmizli veci, ktoré rozdeľujú kórejský národ. „Kórejský národ sa vždy môže spoľahnúť na naše priateľstvo,“ podotkol.

Danko je presvedčený, že v záujme silného partnerstva nesmieme zabúdať na význam medziparlamentnej spolupráce. „Práve po poslednom stretnutí v Kórei sme na pôde NR SR založili samostatnú skupinu priateľstva, ktorá sa zaoberá len vzťahmi s Kórejskou republikou,“ poznamenal.

Chung Sye Kyun povedal, že Kórejská republika so Slovenskom nadviazala diplomatické vzťahy prvýkrát v roku 1993. „Súhlasili sme s tým, že je dôležité mať snahu problémy riešiť. Kórejské spoločnosti prispievajú k ekonomickému rastu SR, ale je dôležité, aby mali sociálnu zodpovednosť a investovali do ďalšieho rozvoja,“ povedal s tým, že Kórea má znalosti aj v iných oblastiach a preto vie byť nápomocná napríklad aj pri rozvoji cestovného ruchu. Podľa neho má Slovensko dobré postavenie vo svete, v EÚ aj v OSN a taktiež vníma, že Slovensko má záujem riešiť problematiku Severnej Kórey.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #Andrej Danko