Extrémista Kotleba chce zrušiť divadlo

"Diktátorskú čižmu" vytiahol banskobystrický župan a extrémista Marian Kotleba na tých, čo ho kritizujú. Divadlu Štúdio tanca chce zastaviť dotácie, čím ohrozí jeho existenciu. Kultúrna obec hovorí o útoku na slobodnú umeleckú tvorbu, ktorý počas Kotlebovho volebného obdobia nie je jediný. Už roky sa súčasný župan snaží škrtením peňazí sťažiť fungovanie umeleckého telesa, ktoré získalo nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí mnohé ceny.

19.10.2017 19:00
Divadla Štúdio tanca Foto:
Pozastavenie dotácií zo strany samosprávneho kraja by ohrozilo existenciu Divadla Štúdio tanca.
debata

„Neprekvapuje nás to. My v tom štyri roky žijeme. Takže toto nie je nejaká novinka,“ reagovala na Kotlebove plány riaditeľka banskobystrického divadla Zuzana Ďuricová Hájková.

Divadlo Štúdio tanca, ktorého zriaďovateľom je banskobystrická župa, malo s Kotlebom problémy aj v roku 2015. Išlo o kauzu zrušeného medzinárodného festivalu Dni tanca. Podujatie podporilo ministerstvo kultúry sumou 20-tisíc eur, potrebný bol aj podpis župana. Ten však dotáciu zastavil. Tvrdil, že nemá záujem na rozvoji tohto „dekadentného umenia“.

Podľa politológa Tomáša Koziaka snahy Kotlebu možno vnímať až v rovine osobnej pomsty a dala sa očakávať. „Zastavenie dotácie na organizáciu festivalu pred dvoma rokmi bolo veľkou kauzou, ktorá sa medializovala a Kotlebu sa to dosť dotklo. Na druhej strane ide aj o hru na jeho voličov. Chce ukázať, že je silný muž, s ktorým nebudú robiť divadelníci to, čo chcú. Predpokladám, že jeho voliča Štúdio tanca neosloví,“ zhodnotil politológ.

Šéfka divadla Ďuricová Hájková: Sme ideologický nepriateľ

Riaditeľ župného úradu Milan Uhrík povedal, že zrušenie divadla je v predvolebnom programe Kotlebu. Podľa neho divadlo je stratové a župa naň musí doplácať.

Šéfka divadla Ďuricová Hájková označila argumenty župy „za sprostosti“. „Sme ideologický nepriateľ, ktorý nesklopil uši, naďalej robil svoju prácu. Oni sa s tým nevedia vyrovnať. Vonkoncom sa nás netýka, čo si dávajú do volebných programov a ako sa vyjadrujú,“ povedala riaditeľka. Podľa nej občania v župných voľbách rozhodnú a ukáže sa aj to, „aký vplyv sme na občana mali svojou prácou a poukazovaním na pravdu“.

Zámer Kotlebu tvrdo kritizoval minister kultúry Marek Maďarič zo Smeru. Hovorí, že ide o výstrahu pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí na Slovensku a osobitne v banskobystrickej župe. „Tento zámer zlikvidovať kultúrnu inštitúciu nie je o lepšom použití finančných prostriedkov, ale je drzým útokom na priestor slobody, ktorý reprezentuje umenie. Preto naliehavo vyzývam voličov v banskobystrickej župe, aby podporili demokratického kandidáta Jána Luntera,“ vyhlásil Maďarič. Podľa neho v blížiacich sa regionálnych voľbách nejde len o lepšie fungovanie banskobystrickej župy, ale ide už o slobodu a demokraciu.

Poslankyňa Dubačová: Plán Kotlebu zrušiť divadlo je „čistým útokom na umeleckú slobodu“

Nezaradená poslankyňa parlamentného výboru pre kultúru a médiá Viera Dubačová pripomenula, že Kotleba zneužíval regionálne noviny platené z daní daňových poplatníkov tak, že v nich použil fotky iných umeleckých súborov, keď sa snažil poukazovať na dekadentnosť Štúdia tanca. „Bola to manipulácia,“ zdôraznila včera Dubačová. Podľa nej sa župan postupne snaží nielen fyzicky, ale aj psychicky likvidovať divadlo, keď mu stopol dotácie a znižuje osobné ohodnotenia umelcov a ďalších zamestnancov. „Ako pracovník v kultúre a umení vnímam vznik a vývoj Štúdia tanca ako zázrak. Podarilo sa ho etablovať a získalo si pevné miesto nielen na tanečnej, ale aj divadelnej scéne. Patrí k špičkovým slovenským súborom, má za sebou neskutočné výsledky na medzinárodných festivaloch,“ hovorí Dubačová. Plán Kotlebu zrušiť divadlo je podľa nej „čistým útokom na umeleckú slobodu“, aký nemá obdobu. „Nastupuje tu tá najtvrdšia diktátorskej čižma, a to je hrozba. Slobodu ducha však nemožno zastaviť,“ dodala.

Šok kultúrna obec zažila aj vlani v marci v Brezne. Na pokyn Kotlebu museli prerušiť ochotníci zo súboru Jána Chalupku predstavenie Kováči. Dôvodom bolo, že v hre sa používali vulgarizmy a expresívne výrazy. Predstavenie si objednala župa k 14. marcu pri príležitosti oceňovania pedagógov ku Dňu učiteľov. O mesiac neskôr odohrali divadelníci celé predstavenie. „Som presvedčený, že najväčšou zbraňou proti nekultúrnosti je umenie,“ povedal vtedy primátor Brezna Tomáš Abel. V hre vystupujú traja bývalí vojaci, Nemec, Srb a Rus, Po desiatkach rokov prišli na to, že otcom ich synov je ten druhý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Divadlo štúdio tanca #Banskobystrická župa