Mamičky, pozor, niektoré sušené mlieka pre deti obsahujú karcinogény

Podľa laboratórnych skúšok, ktoré si nechal vypracovať časopis dTest, niektoré sušené mlieka obsahovali nadmerné množstvo karcinogénnych látok.

20.10.2017 14:20
debata (1)

Informáciu priniesol český server idnes.cz, ktorý oslovil šéfredaktorku časopisu dTest Hanu Hoffmannovú. Hoffmanová uviedla, že v celkovo jedenástich sušených zmesiach skúmali, či obsahujú rakovinotvorné monochlorpropan­dioly (MCPD), kadmium alebo olovo.

„Bohužiaľ nie všetky testované výrobky by za určitých podmienok vyhoveli odporúčanej hodnote na maximálny obsah MCPD, ktoré môžu vznikať pri výrobe a spracovaní rastlinných olejov,“ skonštatovala Hoffmannová a dodala, že v teste časopisu dTest nevyhoveli výživy Bebivita Kindermilch 1 a Hero Sunar Complex 3, pretože pri ich odporúčanom dávkovaní by u deväťkilového dieťaťa prišlo k prekročeniu maximálnej dennej dávky MCPD.

„Rodičom môžeme odporučiť, aby zvážili, či je potrebné pravidelne podávať batoľatám sušenú výživu. Nezávislí pediatri sa zhodujú, že kvalitné plnotučné pasterizované kravské mlieko je pre ne spolu s pestrou stravou dostačujúce,“ uviedla Hana Hoffmannová.

Testy na olovo a kadmium dopadli lepšie, v prípade kadmia dokonca zistili omnoho nižšie hodnoty, ako je zákonom stanovená hranica.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #nebezpečná látka #sušené mlieko #karcinogény