Prichádza zmena. Chlad, vietor a dážď

Víkendové počasie ovplyvnia studené fronty, ktoré prerušia babie leto.

21.10.2017 07:00
debata

Slnečné lúče vystriedajú dažďové kvapky, ktoré nás potrápia najmä v pondelok, keď bude pršať na väčšine územia a vo vyšších polohách aj zasneží.

Rozpršať by sa malo v priebehu nedele, dážď príde od západu a zasiahne celé územie Slovenska v priebehu noci z nedele na pondelok. Pondelok nebude príliš vydarený. „Okrem toho, že bude pršať, ochladí sa a bude fúkať aj vietor,“ priblížil Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ).

Naďalej sa bude vyskytovať inverzná oblačnosť a hmly, ktoré sa v priebehu dopoludnia rozplynú. „Prichádzať bude aj stredná a vysoká oblačnosť. Tá sa prejaví tak, že keď sa napríklad rozpadne hmla alebo nízka oblačnosť, slnko nebude pekne svietiť ako v predchádzajúcich dňoch,“ povedal Faško.

Ak by sa aj v druhej polovici nastávajúceho týždňa vyčasilo, teploty nebudú také priaznivé ako v končiacom sa pracovnom týždni. Napríklad v utorok v Hurbanove dosiahla najvyššia denná teplota rekordnú hodnotu pre dátum 17. október, a to 25,8 stupňa. Teplotu 25 stupňov namerali v Žihárci.

Príjemne bolo aj na Chopku v Nízkych Tatrách, kde boli namerané teploty v pondelok 14,1 a v utorok 13,2 stupňa. Klimatológ Faško potvrdil, že to boli najvyššie maximálne denné teploty vzduchu pre 16. a 17. október v celom období prevádzky tejto stanice, teda od roku 1955.

Ako bude

Sobota 21. októbra – Oblačno až zamračené. V nižších polohách miestami hmlisto. Na severe slabý dážď alebo mrholenie. Denná teplota 12 až 17, na horách 8 stupňov Celzia. Nedeľa 22. októbra – Oblačno až zamračené. Cez deň od západu postupne na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Na hrebeňoch Vysokých Tatier sneženie. V noci 10 až 5, cez deň 11 až 16 stupňov. Pondelok 23. októbra – Prevažne zamračené. Na väčšine územia dážď, lokálne aj výdatný. Na horách od výšky 1 200 metrov sneženie. Veterno a chladno. Nočná teplota 9 až 4, denná 7 až 12, na Kysuciach, Orave, Liptove, Spiši a Horehroní len okolo 5 stupňov. Utorok 24. októbra – Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky. V polohách nad cca 900 metrov, večer na severe miestami aj v nižších polohách sneženie. Silno veterno a ďalšie ochladzovanie. Nočná teplota 9 až 4, na severe 2 stupne. Denná 3 až 8, na juhu okolo 10 stupňov. Streda 25. októbra – Premenlivá veľká, na juhu postupne zmenšená oblačnosť. Ojedinele na severe snehové prehánky. Veterno. V noci 4 až mínus 2, cez deň 5 až 10, na severe 3 stupne.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jeseň