Slovenskí politici hodnotia české voľby: Ľavica utŕžila masaker

Podľa poslankyne hnutia Sme rodina Adriany Pčolinskej hlavnou témou volieb v Českej republike bol Andrej Babiš a preto sa stal aj ich víťazom.

22.10.2017 10:29
debata (140)
Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) je z výsledku českých parlamentných volieb veľmi sklamaný. Ako povedal, pre ľavicu je to podobný masaker, aký zažili francúzski socialisti či holandskí sociálni demokrati. „Česko bolo pre slovenských ľavičiarov dlhé roky vzorom, obdivovali sme hlboké české ľavicové tradície, kultúrnu vyspelosť a intelektuálnu silu – a potom sa dozvedáme, že české voľby vyhrá s veľkým náskokom pravicový populizmus,“ zdôraznil Blaha s tým, že Česko sa posunulo doprava, bude v ňom viac euroskepsy, xenofóbie a podnikateľských hodnôt, menej solidarity a sociálneho zmieru, „Potvrdzuje sa dvojaký trend: na jednej strane posilňujú oligarchovia a biznismeni, vidíme to v USA na príklade Trumpa, vo Francúzsku na príklade Macrona, na Ukrajine na príklade Porošenka, v Česku na príklade Babiša; na druhej strane sa derú dopredu krajne pravicové strany, ktoré kradnú robotníckeho voliča ľavici, pretože západná ľavica sa odtrhla od pracujúcich ľudí a rieši témy, ktoré jej vnucujú mestskí liberáli. Pre budúcnosť Európy to neveští nič dobré,“ vyhlásil Blaha. Podľa poslankyne OĽaNO Veroniky Remišovej Česká republika je nám najbližšia krajina, preto je pre Slovensko dôležité, aby mala dobrú a stabilnú vládu. „Nebude to jednoduché, pretože do parlamentu sa dostalo veľa strán, tri malé strany len tesne prešli cez hranicu zvoliteľnosti,“ povedala s tým, že pred voľbami sa veľa hovorilo o raste extrémistických strán. „Som preto rada, že počet poslancov zvolených za extrémistické strany v skutočnosti klesol, akurát sa časť hlasov presunula od extrémnej ľavice k extrémnej pravici. Obe ideológie v minulosti ukázali, že ľuďom prinášajú veľa zla, som preto rada, že sa vo voľbách výraznejšie nepresadili," konštatovala.

Pre Most-Híd ako členskú stranu Európskej ľudovej strany (EPP) je dôležité, že jej partnerské strany KDU-ČSL a TOP09 sa prebojovali do parlamentu po neľahkom zápase s populistami a antisystémovými zoskupeniami. „Bude ich čakať veľa práce pri obhajovaní ďalšieho proeurópskeho smerovania Česka. K tejto práci im želáme veľa úspechov,“ povedal predseda strany Béla Bugár.

Podľa poslankyne hnutia Sme rodina Adriany Pčolinskej hlavnou témou volieb v Českej republike bol Andrej Babiš a preto sa stal aj ich víťazom. „Voliči zároveň ukázali, že neveria štandardným politickým stranám, no najmä ľavici, ktorá utrpela krutú porážku,“ povedala Pčolinská. Výsledkom volieb je podľa nej úspech neštandardných strán a pravice. „Z môjho hľadiska ma bude najviac zaujímať, čo to bude znamenať pre Slovensko. Verím, že aj naďalej to budú nadštandardne dobré medzištátne a medziľudské vzťahy,“ uviedla poslankyňa Sme rodina.

OKS považuje výsledky volieb v Českej republike za ďalšie potvrdenie krízy demokratickej politiky v krajinách strednej Európy. „Nárast hlasov pre nesystémové strany je hrozbou pre liberálnu demokraciu. Či už ide o prepojenie biznisu a politiky v podobe ANO bývalého agenta ŠtB Andreja Babiša, extrémistickú SPD Tomia Okamuru alebo komunistov, ktorí ako na Slovensku, tak aj v susednej Českej republike napáchali za 40 rokov svojej totalitnej vlády škody, ktoré sa dodnes nepodarilo celkom napraviť,“ uviedol vo vyhlásení predseda OKS Ondrej Dostál. Parlamentná väčšina pre tieto tri strany je podľa neho zlou správou o stave demokracie v Českej republike. Dostál vyjadril presvedčenie, že na Občianskej demokratickej strane (ODS), ako najsilnejšej štandardnej demokratickej politickej strane v budúcom českom parlamente, bude ležať hlavná zodpovednosť za obnovenie dôvery českých občanov v demokratickú politiku.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #české voľby