Volodymyr Yegorov, obvinený z vrážd, je vo väzení na Ukrajine. Súd však nevie v ktorom

Volodymyra Yegorova, ktorý na Krajskom súde v Bratislave spolu z ďalšími troma obžalovanými čelí obžalobe z piatich vrážd a inej trestnej činnosti, stíhajú aj na Ukrajine.

23.10.2017 10:49
yegorov, súd Foto:
Volodymyr Yegorov na archívnom zábere.
debata (12)

Ako v pondelok oznámil predseda senátu, ktorý prejednáva jeho prípad, Interpol, ako aj slovenský policajný pridelenec na Ukrajine súdu potvrdili, že obžalovaného ešte v máji zadržali ukrajinské orgány. Dôvodom je neoprávnená držba a pašovanie zbraní a tiež držba a pašovanie omamných látok. Súdu sa však nepodarilo zistiť, v ktorom väzenskom zariadení na Ukrajine sa momentálne Volodymyr Yegorov nachádza. Keďže on, ani ďalší obžalovaný Vasiľ P., nemali vykázané doručenie predvolania, súd dnes opätovne nemohol pojednávať. Ďalšie pojednávanie by sa v tomto prípade malo uskutočniť 19. marca budúceho roku.

Krajský súd v Bratislave opäť prejednáva prípad štyroch členov zločineckej skupiny vedenej Volodymyrom Yegorovom, ktorí sú obžalovaní z piatich vrážd a inej trestnej činnosti. Najvyšší súd SR totiž v decembri 2016 zrušil rozsudok, ktorým krajský súd odsúdil na 22 rokov Ukrajinca Mykolu Sh. (pôvodne obžalovaného pod falošným menom Jurij Rybakovas) a Slováka Eduarda V., pričom Volodymyra Yegorova a Vasiľa P., ktorí sa na pojednávania nedostavovali ani nedali súhlas na konanie v ich neprítomnosti, vyčlenili na samostatné konanie. Najvyšší súd však nariadil obe veci opäť spojiť dokopy a doplniť dokazovanie. Volodymyr Yegorov totiž súdu údajne oznámil, že má v prípade nové informácie.

Obžaloba mu kladie za vinu vraždy štyroch Ukrajincov a jedného Slováka

V prípade piatich vrážd už v roku 2009 padli neprávoplatne doživotné tresty, ale tie Najvyšší súd SR v júni 2010 zrušil. Dôvodom bolo zistenie odvolacieho senátu, že prvostupňový rozsudok sa opiera o nahrávky priestorových odpočúvaní, ktoré prvostupňovému súdu predložili zostrihané a procesne nepoužiteľné. Volodymyrovi Yegorovovi, Eduardovi V., Vasiľovi P. a Mykolovi Sh. pôvodne vymeral tresty doživotia Krajský súd v Bratislave 27. februára 2009. Obžaloba im pripisovala vraždy štyroch Ukrajincov a jedného Slováka z konca 90. rokov. Išlo o členov ich skupiny, ktorí sa stali pre nich nepohodlní. Títo muži na čele s Jevgenijom K., prezývaným Žeňa, mali na starosti vyberanie výpalného. Do sporu s členmi skupiny Volodymyra Yegorova sa údajne dostali vtedy, keď chceli prevziať niektoré aktivity. Členom gangu obžaloba kladie za vinu aj nedovolenú výrobu a obchodovanie s drogami, nedovolené ozbrojovanie, falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny. Bratislavská krajská prokuratúra obžalovala štvoricu z viacnásobnej vraždy členov gangu v decembri 2005. Dve telá sa našli náhodne, ďalšie objavili až po piatich rokoch po výpovedi utajeného svedka v Jablonici. Volodymyr Yegorov čelí takisto na Okresnom súde v Trnave obžalobe zo zorganizovania vraždy spolumajiteľa erotického salónu Dallas pri Galante z roku 1999.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vraždy #Ukrajina #Volodymyr Yegorov