Nemocnica roka je podľa INEKO v Ružomberku

Ocenenie Nemocnica roka 2017 podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala minulý rok tretia Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP Ružomberok – FN, ktorá tak predstihla minuloročného víťaza - Fakultnú nemocnicu (FN) Nitra.

23.10.2017 11:25
nemocnica, pacient Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (4)

Na tretie miesto v hodnotení vybraných ukazovateľov spokojnosti pacientov, kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hospodárenia a transparentnosti sa dostala Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta Banská Bystrica. Informoval o tom v pondelok na tlačovej konferencii analytik INEKO Dušan Zachar.

Spokojnosť pacientov

Podľa zverejnených informácií silnou stránkou ÚVN v Ružomberku je spokojnosť pacientov a kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Po Univerzitnej nemocnici v Martine má ružomberská nemocnica najspokojnejších pacientov. Vo svojej kategórii dominuje pri indikátore kvality – reoperovanosť (t.j. nízka miera nutnosti opakovať operácie). Nižšiu úmrtnosť po operačných výkonoch má len Univerzitná nemocnica v Bratislave a po mozgových príhodách len univerzitka v Košiciach. Na druhej strane slabšou stránkou vojenskej nemocnice v porovnaní s ostatnými zariadeniami v danej kategórii je úmrtnosť na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). Nemocnica v Ružomberku by sa mala podľa hodnotenia tiež popasovať s relatívne vysokým dlhom po lehote splatnosti.

Dobré hospodárenie v Nitre

Pretrvávajúcou doménou FN v Nitre sú podľa inštitútu najmä suverénne najlepšie hospodárske čísla spomedzi všetkých štátnych univerzitných a fakultných nemocníc. V tejto skupine zariadení uhrádza nitrianska nemocnica ako jediná svoje faktúry načas. Môže sa tiež pochváliť nízkou reoperovanosťou a rehospitalizo­vanosťou pacientov. Medzi štátnymi nemocnicami má najnižšiu mieru úmrtnosti na JIS-ke. Slabou stránkou FN Nitra je úmrtnosť na akútnu mozgovo-cievnu príhodu a slabinou zostáva aj relatívne nízka transparentnosť a otvorenosť voči verejnosti.

Transparentná Bystrica

Lídrom v transparentnosti štátnych nemocníc je aj po roku FNsP F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici. V tohtoročnom indexe transparentnosti, ktorý zostavila na základe 19 subindikátorov Transparency International Slovensko (TIS), získala nemocnica, tak ako pred rokom, suverénne najvyšší počet bodov. Banskobystrická nemocnica zaznamenáva relatívne nízke čísla pri úmrtnosti na akútnu mozgovo-cievnu príhodu a pri úmrtiach po operáciách. Zlepšiť by sa mala v platobnej disciplíne – má vysoké záväzky po lehote splatnosti, ktoré rastú.

Na konci rebríčka skončila Žilina

Ako poznamenal Zachar, Univerzitná nemocnica Bratislava skončila v hodnotení na nelichotivom predposlednom mieste vo svojej kategórii, a to napriek tomu, že ako jediná nemocnica exceluje pri všetkých indikátoroch kvality. „Zato pri spokojnosti pacientov a v transparentnosti patrí medzi najhorších a jej hospodárske čísla sú doslova katastrofou, pričom ani vývoj trendu nedáva nádej na optimizmus,“ zhrnul. Na konci rebríčka v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc sa aj po roku umiestnila FNsP Žilina. Dôvodom sú najmä nízke bodové zisky pri ukazovateľoch rehospitalizovanosť do 30 dní, reoperovanosť, úmrtnosť na mozgovo-cievnu príhodu, úmrtnosť po preklade z JIS, pokuty od ÚDZS a celková spokojnosť pacientov.

V kategórii všeobecných nemocníc jednoznačne obhájila ocenenie Nemocnica roka 2017 Ľubovnianska nemocnica, n. o., čím dosiahla už tretie víťazstvo v rade. Druhé miesto obsadila, rovnako ako minulý rok, Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica a tretiu pozíciu zaznamenala štátna Nemocnica Poprad, a. s. Ide o zopakovanie poradia na prvých troch miestach spred roka.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #INEKO #nemocnica roka