Pojednávanie s expolicajtom Ľubošom Tiefenbachom v utorok nebude

Pojednávanie s bývalým policajtom Ľubošom Tiefenbachom, ktorý čelí obžalobe z trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody, nakoniec v utorok nebude. Hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak informoval, že obžalovaný prostredníctvom obhajcu doručil Okresnému súdu Bratislava V žiadosť o odročenie hlavného pojednávania.

23.10.2017 14:37
sud,  lubos tiefenbach Foto: ,
Obžalovaný Ľuboš Tiefenbach sa už v minulosti postavil pred sudkyňu bratislavského Okresného súdu V.
debata

Oznámil, že sa na ňom nezúčastní, lebo v rovnaký deň a hodinu je predvolaný aj Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA) na výsluch vo väzobnej veci. Adamčiak dodal, že utorkový termín hlavného pojednávania bol zrušený, ďalší je vytýčený na 7. decembra.

Bývalý policajt čelí obžalobe z trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody, ktorých sa podľa prokuratúry dopustil počas zásahu proti vodičke pri cestnej kontrole v októbri 2014. Na internete sa vtedy objavilo video, na ktorom policajt počas cestnej kontroly použil voči vodičke Marte Bartlovej donucovacie prostriedky, tie vyšetrovateľ a prokuratúra vyhodnotili ako neprimerané. Dôvodom zákroku podľa obžalovaného bolo, že žena pri sebe nemala potrebné doklady od auta a voči hliadke sa správala agresívne, za čo ju predviedli na policajné oddelenie. Video nakrútila dcéra vodičky Mária, ktorá bola na mieste incidentu. Rovnako aj ju predviedli na policajnú stanicu, keďže pri sebe nemala občiansky preukaz. Obe ženy však tvrdia, že zákrok nevyprovokovali a agresívne sa k nim správal obžalovaný.

Ľuboš T. spochybňuje zákonnosťou celého procesu, keďže sú podľa neho proti nemu zaujaté všetky bratislavské okresné prokuratúry. Ľuboš T. sa tiež odvoláva na verdikt senátu Najvyššieho súdu SR z roku 2015, ktorý označil inšpekčnú službu ministerstva vnútra za nezákonnú. Iný senát NS SR však následne rozhodol inak a zákonnosť inšpekcie potvrdilo aj zjednocujúce stanovisko Najvyššieho súdu SR. Ľuboš T. taktiež vyhlásil, že šancu na spravodlivý a zákonný proces má len pred súdom v inom kraji, keďže v Bratislavskom ho ako bývalého policajta, ktorý predviedol množstvo obvinených, poznajú na každom súde. Najvyšší súd SR však už rozhodol, že tento prípad sa príslušnému súdu neodníma. Prípadom sa v minulosti zaoberal aj parlamentný výbor pre bezpečnosť a obranu.

debata chyba
Viac na túto tému: #policajt #obžaloba #zneužitie právomocí #Ľuboš Tiefenbach #obmedzovanie osobnej slobody