Pavla Ruska zadržala polícia, mal si objednať vraždu

Polícia zatkla bývalého šéfa Markízy a expolitika Pavla Ruska. Podozrivý je z toho, že si mal v roku 1997 v podsvetí objednať vraždu svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej. Prípad rieši Národná kriminálna agentúra.

23.10.2017 15:32 , aktualizované: 18:49
debata (342)

„Môžeme potvrdiť, že vo vyšetrovaní prípravy vraždy vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie voči štyrom osobám, pričom zadržaná bola jedna osoba Pavol R.,“ povedal Pravde hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Vyšetrovanie podľa denníka Sme, ktorý informáciu o zatknutí Ruska priniesol, mala polícia začať na základe trestného oznámenia bývalého šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Ten si už za iné mafiánske vraždy odpykáva doživotný trest. Podľa Černákovej výpovede ho mal v roku 1997 kontaktovať Rusko s požiadavkou na likvidáciu Volzovej, za čo mal ponúknuť odmenu 20 miliónov korún (vyše 600-tisíc eur).

Pavol Rusko je podozrivý je z toho, že si v... Foto: Pravda, Robert Hüttner
pavol rusko Pavol Rusko je podozrivý je z toho, že si v roku 1997 v podsvetí objednal vraždu svojej spoločníčky Sylvie Volzovej.

Podiely v spoločnosti Markíza Slovakia, ktorá vtedy televíziu prevádzkovala, mali Rusko a Volzová rozdelené na polovicu. Scenár mal byť podľa policajného vyšetrovania taký, že Volzovú donútia podpísať prevod podielu a potom ju zavraždia. Volzová od roku 1973 žije v Nemecku, aktivity na Slovensku začala rozbiehať po nežnej revolúcii v roku 1989. Pre Markízu v začiatkoch mala nájsť peniaze na štart. Pomáhala aj s vybavovaním vysielacej licencie.

Vzťahy medzi Ruskom a Volzovou sa vyostrili v roku 1997. Bolo to ešte pred kauzou Gamatex, keď sa Markízu v lete 1998 pokúsil Ruskovi násilím vziať vtedy ešte málo známy kontroverzný podnikateľ Marián Kočner. Volzová sa v tom čase pridala na stranu Kočnera, po kauze sa stiahla zo Slovenska. V roku 2001 predala podiel v Markíze podnikateľovi Jánovi Kováčikovi.

Rusko podľa Černáka zložil aj zálohu vo výške 500-tisíc korún. V spolupráci s mafianskym gangom sýkorovcov potom začali Volzovú sledovať a pripravovať jej únos. Akciu prekazilo zatknutie Černáka v decembri 1997.

Volzová vo veci na polícii mala vypovedať, že sa v tom čase obávala o svoju bezpečnosť. O prípade informovala aj nemecké veľvyslanectvo.

Kontakt s Černákom v uvedenom období priznal Rusko v rozhovore pre SME zo začiatku tohto roka. Rusko v ňom tvrdil, že u Černáka len overoval informáciu, podľa ktorej si naopak Volzová v podsvetí objednala jeho vraždu. Aj Rusko predal svoj podiel v Markíze v roku 2005. Televíziu ovládla americká CME.

© Autorské práva vyhradené

342 debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #Mikuláš Černák #TV Markíza #Pavol Rusko #objednávka vraždy