Extrémista Magát opäť pred súdom

Marián Magát, ktorý je obžalovaný zo zločinu rozširovania extrémistických materiálov, si na svoju obhajobu prizval svedka z Česka. Je ním vydavateľ Pavel Kamas, ktorý o svojej práci tvrdí, že "vydáva autentické originálne materiály prevažne z obdobia Tretej ríše a nacionálneho socializmu". Medzi diela, ktoré uňho vyšli, patria napríklad Hitlerove prejavy či Hitlerovi Česi.

24.10.2017 13:00
Marián Magát Foto:
Marián Magát (na snímke vpravo).
debata

Magát sa aj takto snaží presvedčiť, že je len zberateľ a nadšenec histórie. S Kamasom spolupracuje ohľadom pripravovanej publikácie, bližšie informácie však vzhľadom na „obchodnú taktiku“ nechceli uviesť. Slovenského extrémistu poveril redakčným dozorom. Spoznali sa tak, že Magát Kamasa pred piatimi rokmi oslovil e-mailom, keď sa zaujímal o detaily diel, ktoré vyšli v jeho vydavateľstve. Odvtedy spolu odkonzultovali viacero projektov vydavateľstva.

Medzi publikácie, ktoré už vyšli vo vydavateľstve, kde Kamas pôsobí, patria aj Hitlerove prejavy. Po ich vydaní sa Kamas spolu s ďalšími dvoma tvorcami knihy ocitli pred českým súdom. Boli obvinení z propagácie hnutí smerujúcich k potlačeniu práv a slobôd človeka a popierania genocídy. Súdy ich však oslobodili. Najvyšší štátny zástupca po oslobodzujúcom rozsudku podal dovolanie na Najvyšší súd.

Marián Magát je zakladateľom extrémistickej skupiny Vzdor Kysuce. Vlani neúspešne kandidoval do parlamentu za Kotlebovu stranu. Teraz sa chcel uchádzať o kreslo žilinského župana, no keďže bol tento rok už právoplatne odsúdený za nedovolené ozbrojovanie, kandidovať nemohol.

Aktuálne pojednáva čadčiansky okresný súd prípad z roku 2012, keď policajti u Magáta pri bytovej prehliadke v Dunajove zadržali materiály s nacistickými symbolmi, ktoré ponúkal cez internetový portál. Okrem Kamasa v procese vypovedala aj znalkyňa. Pojednávanie sa chýli k záveru. V prípade uznania viny hrozí obžalovanému troj- až osemročný trest.

Začiatkom augusta na kysuckého extrémistu podala okresná prokurátorka v Čadci obžalobu pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Protiprávneho konania sa mal dopustiť pred dvoma rokmi, keď rečnil proti imigrantom na demonštrácii v Prahe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #extrémisti #Marián Magát