Prvé z dvoch lietadiel Spartan je už na Slovensku

Prvé z dvoch dopravných lietadiel Spartan C-27J je už na Slovensku. V utorok po 10:00 pristálo na letisku v Kuchyni. Potvrdila to hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

24.10.2017 14:01
Spartan C-27J Foto:
Prvé z dvoch dopravných lietadiel Spartan C-27J je už na Slovensku.
debata (69)

V najbližších dňoch sa musí ešte uskutočniť technické odovzdanie Dopravnému krídlu generála M. R. Štefánika Kuchyňa. Následne je na 31. októbra naplánované slávnostné odovzdanie lietadla do užívania Vzdušných síl OS SR. Toto lietadlo mali mať vojaci k dispozícii už minulý rok. O výške možnej sankcie za oneskorenú dodávku lietadla, bude rezort informovať až po ukončení rokovaní, potvrdila hovorkyňa.

„Z pohľadu modernizácie našich ozbrojených síl ide o ďalšiu historickú udalosť. Po vyradení posledného lietadla AN-26 naše vzdušné sily dopravným lietadlom s takouto prepravnou kapacitou nedisponovali. Chcem zdôrazniť, že nebude slúžiť iba ozbrojeným silám, ale je pripravené aj pre domáci krízový manažment v prospech všetkých občanov Slovenskej republiky,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

Prvé z dvoch dopravných lietadiel Spartan C-27J... Foto: Ministerstvo obrany SR
Spartan C-27J Prvé z dvoch dopravných lietadiel Spartan C-27J je už na Slovensku.
Prvé z dvoch dopravných lietadiel Spartan C-27J... Foto: Ministerstvo obrany SR
Spartan C-27J Prvé z dvoch dopravných lietadiel Spartan C-27J je už na Slovensku.

Obstaranie dvoch dopravných lietadiel Spartan C-27 J sa datuje ešte do roku 2008, keď bol dodávateľ vybraný v rámci verejnej obchodnej súťaže. Zmluva o dodávke však bola reálne podpísaná až v roku 2014. Súčasťou kontraktu je tiež päťročná logistická podpora. Cena za jedno lietadlo bola dohodnutá na 34,5 milióna eur. Ďalších 25 miliónov eur má stáť podpora a výcvik, pričom má ísť o päťročnú logistickú podporu. Spartany sú stredné dopravné vrtuľové lietadlá na prepravu osôb, materiálu a je možné ich používať aj pri požiaroch na hasenie.

Vzdušné sily majú od júna k dispozícii dva nové americké vrtuľníky UH-60M Black Hawk, ktoré v prvom rade slúžia na výcvik pilotov. Ďalšie dva vrtuľníky prídu na Slovensko na budúci rok a päť vrtuľníkov z tohto kontraktu, ktorý uzavrelo v roku 2015 ešte predchádzajúce vedenie ministerstva obrany, bude dodaných v roku 2019. V prípade Vzdušných síl sa momentálne diskutuje aj o obmene stíhačiek. Ministerstvo obrany sa chce v súčasnosti sústrediť predovšetkým na modernizáciu pozemných síl, kde sa chystá nákup novej kolesovej techniky.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartan C-27J