Na Slovensku bude fungovať nadnárodný portál pre migrantov

Portál Dunajský kompas by mohol fungovať najneskôr v septembri 2018.

26.10.2017 14:25
debata (8)

Na Slovensku by v lete budúceho roka mohol fungovať nový portál pre migrantov. Cieľovou skupinou stránky s názvom Dunajský kompas sú nielen migranti, ale aj orgány štátnej správy, ktoré majú migrantom pomáhať. Portál bude okrem Slovenska fungovať v ďalších siedmich krajinách – Rakúsku, Nemecku, Česku, Chorvátsku, Slovinsku, Maďarsku a Srbsku. Na Slovensku bude poskytovať informácie v slovenčine, angličtine, ukrajinčine, srbčine a vietnamčine. Záujemcovia na ňom nájdu informácie o zdravotníckom systéme, vzdelávaní, rôznych povoleniach a procedúrach či rôznych aspektoch života na Slovensku. Dnes o tom informovala riaditeľka Ústavu etnológie SAV Tatiana Podolínska, Boris Divínsky a Martina Bofulin z inštitútu pre migráciu slovinskej Akadémie vied a umení.

„Cieľom projektu je vytvoriť nadnárodnú informačnú platformu pre migrantov a verejnú správu, ktorá by umožnila migrantom lepšiu integráciu na trhu práce,“ vysvetlila Podolínska. Ako zdôraznila, prínosom je, že ide o nadnárodnú platformu, do ktorej sa zapojilo osem spomínaných krajín. Takisto ocenila, že na projekte sa podieľajú aj mimovládne organizácie. Divínsky takisto ocenil geografické pokrytie a inštitúcie, ktoré sa na projekte podieľajú – vedecké inštitúcie, školské inštitúcie a mimovládky. Divínsky vysvetlil, že na Slovensku bolo ku koncu minulého roka približne 93-tisíc legálnych migrantov, z toho 52-tisíc z nich bolo občanov EÚ. Spomedzi občanov tretích krajín najväčšiu skupinu tvoria Ukrajinci, po nich Srbi, Rusi a Vietnamci.

Ako zástupcovia SAV ďalej informovali, pred samotným spustením vo všetkých krajinách projekt otestujú ešte v niektorých mestách, napríklad v rakúskom Grazi, slovinskej Ljubľane či chorvátskom Záhrebe a nemeckom Mníchove. Projekt by mal byť plne funkčný najneskôr v septembri budúceho roka. Program je financovaný z Dunajského transnárodného programu a pre všetkých osem krajín stál 1.5 milióna eur.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #migranti #Dunajský kompas