Ruskovi hrozí 20 rokov až doživotie

V sprievode štyroch kukláčov so samopalmi vystúpil mediálny magnát a bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko z policajného auta. Na bratislavský okresný súd v Ružinove si vo štvrtok prišiel vypočuť verdikt o tom, že bude stíhaný vo väzení.

26.10.2017 19:31
SÚDY: Vzatie do väzby obvineného Pavla R. Foto: ,
Na bratislavský okresný súd v Ružinove si vo štvrtok Pavol Rusko prišiel vypočuť verdikt o tom, že bude stíhaný vo väzení.
debata (359)

Ruska vyšetrovateľ tento týždeň obvinil z toho, že si mal v roku 1997 u mafie objednať vraždu svojej bývalej obchodnej spoločníčky Sylvie Volzovej. Hrozí mu 20 rokov až doživotie za mrežami. Informáciu o zákazke na likvidáciu Volzovej dal polícii bos banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák, ktorý si odpykáva doživotie.

„Okresný súd vzal do väzby obvineného P. R., je dôvodná obava, že by ovplyvňoval svedkov,“ vysvetlil hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak, čo viedlo sudcu k rozhodnutiu. „Prokurátor odôvodňoval väzbu tým, že by sme cez médiá mohli ovplyvňovať možných potenciálnych svedkov a obvinených, ktorí vo veci ešte neboli vypočutí,“ doplnil Ruskov advokát Marek Para a pripomenul, že jeho klient má záujem zúčastňovať sa na konaní. Para podal sťažnosť proti dôvodom väzby. Sťažnosť však išla aj zo strany prokurátora. Ten nesúhlasí s tým, že sudca nezobral do úvahy tzv. útekovú väzbu. O oboch bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave.

V stredu večer pred pojednávaním v Ružinove skončil bývalý šéf televízie Markíza Rusko v nemocnici. Najprv ho polícia priviezla na urgentný príjem na Kramáre. Keď lekári skonštatovali, že nie je v život ohrozujúcom stave, premiestnili ho do nemocnice na Mickiewiczovej ulici, kde absolvoval rôzne vyšetrenia. Do cely sa vrátil po polnoci.

Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči štyrom osobám

Advokát Stanislav Pavol si nemyslí, že ružinovský sudca mal prihliadať na Ruskov zdravotný stav. „Čo sa týka samotného rozhodovania, zdravotný stav nie je faktorom na posúdenie väzby, či už kolúznej, útekovej, či preventívnej,“ poznamenal Pavol.

Minister vnútra Robert Kaliňák v súvislosti s týmto prípadom pripomenul, že pod novým vedením NAKA sa odhaľujú kauzy spred 15 či 20 rokov a toto nie je podľa neho prvý ani posledný prípad veľmi závažného trestného činu. „Príprava niekedy trvá aj rok, než sa dá aspoň trošku verifikovať. Verte tomu, že policajti robia so všetkými alternatívami, niekedy to ide ľahšie, inokedy ťažšie,“ dodal.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v prípade objednávky vraždy Volzovej vzniesol obvinenie voči štyrom osobám. Okrem Ruska policajti obvinili aj vypočúvali Černáka, jeho bývalého spolupracovníka Miloša Kaštana, ktorý mal pri výsluchu potvrdiť, že prebral od Ruska 500-tisíc korún ako zálohu na likvidáciu spoločníčky. Štvrtým je bývalý šéf bratislavských „sýkoriek“ Róbert Lališ, ktorého majú vypočuť začiatkom budúceho týždňa. Rusko je v cele už od pondelka. Policajti ho zadržali v obchodnom centre v Bratislave a niekoľko hodín vypočúvali.

Policajný prezident poprel verziu Černákovho advokáta

Mikuláš Černák, ktorý si odpykáva doživotný trest, sa priznal, že Rusko mu mal za vraždu Volzovej ponúkať 20 miliónov korún (viac ako 650-tisíc eur). Ešte predtým mali ženu uniesť a donútiť ju prepísať jej obchodný podiel v spoločnosti, ktorá vlastnila TV Markíza.

Černákov advokát František Polák tvrdí, že o tom, čo expolitik žiadal od Černáka, polícia vedela už od roku 2014. „Vtedy hovoril aj o skutkoch, ktoré neboli polícii známe. Pred pár dňami alebo týždňami ho navštívili príslušníci polície, ktorí túto vec rozpracovávali, a zrealizovala sa až teraz,“ uviedol Polák. Zároveň povedal, že Černák hovoril len o skutkoch, ktorých sa dopustil sám alebo na ktorých sa sám zúčastnil. Voči Černákovi bolo vznesené obvinenie z trestného činu vraždy spolupáchateľstvom v štádiu prípravy. Ku skutku sa podľa jeho advokáta priznal.

Policajný prezident Tibor Gašpar Polákovu verziu poprel. „Ak by sme v roku 2014 mali viac informácií, tak možno by sme tento výsledok, ktorý sa udial v pondelok, prezentovali už v roku 2014. Nebolo povedané nič bližšie,“ reagoval Gašpar. S vyšetrovateľom, ktorý je šéfom tímu Gorila, sa Černák podľa Gašpara stretol viackrát. „Černák povedal, že vie o závažnej trestnej veci, ktorá sa týka ústavného činiteľa, nešpecifikoval menovite, funkciu takej osoby nemenoval, nehovoril o poškodenej osobe,“ spresnil policajný prezident s tým, že pri druhej návšteve Černák prišiel s konkrétnejšími vecami, pravdepodobne po odporúčaní jeho obhajcu. Po treťom stretnutí sa prijímalo trestné oznámenie, Černák vtedy presne opísal podrobnosti. „Od tohto momentu polícia koná, pretože už má konkrétne informácie,“ skonštatoval Gašpar. Advokátka Miloša Kaštana Emília Matrtajová potvrdila Pravde, že jej klient prevzal od Ruska 500-tisíc korún ako zálohu na likvidáciu Volzovej na parkovisku pred hotelom Holiday Inn, a uviedol to aj vyšetrovateľovi do spisu.

Rusko kontakt s Černákom nepopiera

Stretnutie Ruska s Černákom sprostredkoval podnikateľ Ján Kováčik, ktorý sa v tom čase s Ruskom poznal. Neskôr sa stal jeho obchodným partnerom, keď v roku 2001 odkúpil podiel v televízii Markíza od Sylvie Volzovej. Kováčik na výsluchu priznal, že Ruskovi na jeho žiadosť sprostredkoval kontakt na Černáka prostredníctvom Kaštana. Pre Pravdu povedal, že potom sa viac o túto vec nezaujímal. Dnes pôsobí vo funkcii prezidenta Slovenského futbalového zväzu. Rusko kontakt s Černákom nepopiera. Dôvodom malo byť, že si chcel u Černáka overiť informáciu, že obeťou likvidácie mal byť, naopak, on. Para informoval, že jeho klient sa cíti nevinný. Podľa neho Ruskova verzia je „oveľa prijateľnejšia ako v rozpore s logikou ponímaná verzia Černáka“.

Černáka polícia zatkla v decembri 1997, je odsúdený na doživotie za násilné trestné činy a vraždy. Po 25 rokoch môže požiadať o zmiernenie trestu.

zväčšiť Pavol Rusko odchádza z Okresného súdu... Foto: Ivan Majerský, Pravda
rusko pavol Pavol Rusko odchádza z Okresného súdu Bratislava II.

Bývalý šéf KDH Pavol Hrušovský, ktorý v časoch, keď bol Rusko v politike, pôsobil ako šéf parlamentu, je celou kauzou zaskočený. Prekvapilo ho, že sa také niečo mohlo stať. „Je to zlé, nikdy som si nemyslel, že sa človek dokáže dnes uchýliť k takýmto praktikám, ak sa to stalo,“ zhodnotil Hrušovský s tým, že je to na orgánoch činných v trestnom konaní.

Podobne sa k celej kauze vyjadril aj europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ), ktorý vo vláde Mikuláša Dzurindu (2002 – 2006) bol ministrom zahraničných vecí. Rusko bol v tom čase ministrom hospodárstva. „Táto správa ma úprimne šokovala, pretože aj keď pán Rusko mal neobvyklé ťahy v čase, keď bol členom vlády, nikdy by som si nepomyslel, že by sa mohol uchýliť k takému niečomu, ak je to pravda,“ mieni Kukan. Neštandardné vystupovanie podľa neho Rusko mal aj na rokovaniach vlády. „Niekedy bolo treba k nemu postupovať rázne, ako to vedel Dzurinda,“ doplnil europoslanec.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

359 debata chyba
Viac na túto tému: #obvinenie #väzba #Pavol Rusko #Sylvia Volzová