Polícia sa chce zamerať na kriminalitu v rómskych osadách

Polícia pripravuje sériu opatrení, ktoré by mali podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka prispieť od budúceho roka k zníženiu kriminality v problémových rómskych osadách najmä na strednom a východnom Slovenskom. Okrem možnej represie úrady chcú staviť aj na prevenciu. Zrejme sa posilní oprávnenia policajtov napríklad pri riešení priestupkov.

26.10.2017 17:45
Kaliňák, Gašpar Foto: ,
Zľava: Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák a prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar počas tlačovej besedy na tému: Stretnutie s rómskymi špecialistami a opatrenia, ktoré chystá rezort vnútra v súvislosti s rómskou kriminalitou v sociálne vylúčených skupinách.
debata (30)

„Slovensko dnes patrí medzi ostrovmi bezpečnosti v rámci Európskej únie. Musíme sa zamerať na tie časti Slovenska, kde to tak nie je. Ak všeobecne môžeme konštatovať, že na slovenskom za posledné roky dramaticky klesá kriminalita, v týchto (rómskych) lokalitách kriminalita stagnuje alebo dokonca rastie, "povedal Kaliňák. Dodal, že polícia sa zameria na problémové "sociálne vylúčená spoločenstvo“ bez ohľadu na pôvod ich obyvateľstva, hoci podľa ministra väčšinu obyvateľov týchto lokalít tvoria Rómovia.

Detaily chystaných krokov polícia nezverejnila, policajný prezident Tibor Gašpar zmienil personálne, technické opatrenia či prevenciu v podobe vzdelávania.

„Vytipovali sme približne 200 oblastí, ktoré majú stagnujúcu alebo zhoršujúcu sa situáciu. Nemôže ísť len o čistú represiu, ale o komplex opatrení,“ uviedol Kaliňák. Balík opatrení sa nemá vzťahovať najmä na závažnú kriminalitu, ale skôr na bežné prípady, ako je napríklad rušenie nočného pokoja.

Policajti v minulosti čelili výčitkám Rómov či mimovládnych organizácií z dôvodu údajne neprimeraných zákrokov v rómskych osadách. Jednou z kritizovaných policajných akcií bol zásah v Moldave nad Bodvou v roku 2013, ktorý Kaliňák v minulosti obhajoval. Polícia podľa skorších informácií obvinila z krivej výpovede Rómov, ktorí tvrdili, že je policajti pri razii zbili. Podľa Kaliňáka ústavný súd rozhodol, že vyšetrovanie spomínaného zásahu bolo dostatočné a že kriminalisti presvedčivo zdôvodnili záver, že voči sťažovateľom nebolo zo strany policajtov postupované tak, ako to tvrdili vo svojich výpovediach.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Robert Kaliňák #kriminalita #rómske osady