Manažéri stratovej VšZP si vyplatili odmeny

Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá je v mnohomiliónovom mínuse a šetrí na liekoch či vyšetreniach, vyplatila vedeniu mastné odmeny. Za minulý rok si štyria čelní predstavitelia rozdelili takmer 25-tisíc eur. Tisícové prémie dostalo aj bývalé šéfstvo, ktoré priviedlo poisťovňu takmer ku krachu. Peniaze delila VšZP s požehnaním ministerstva zdravotníctva ako jej hlavného akcionára.

26.10.2017 20:00
VšZP sídlo Foto: ,
Budova Všeobecnej zdravotnej poisťovne na Panónskej 2 v Bratislave.
debata (99)

Odmeny sú naviazané na hospodársky výsledok. Ten vlaňajší bol najhorší v histórii VšZP. Poisťovňa skončila v strate 112 miliónov eur. Vykázala tiež pokles tržieb, zisku, ešte aj vlastný kapitál mal vysoké záporné čísla. Napriek tomu v októbri odmeňovala členov súčasného predstavenstva, ale aj toho, ktoré viedlo poisťovňu časť minulého roka.

Najvyššiu odmenu, 9 113 eur dostal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Miroslav Kočan, podpredsedovi Milanovi Horváthovi išlo 7 974 eur, druhému podpredsedovi Michalovi Ďurišovi pribudlo 6 834 eur. Len 559 eur dostal člen predstavenstva Tibor Papp iba preto, lebo do funkcie nastúpil až v polovici decembra 2016. Prémie dostal za 13 odpracovaných dní. Ostatní boli vo funkciách od polovice mája 2016, takže mali odmeny krátené o polovicu. Za celý rok by tieto sumy boli raz také vysoké.

Prémie za vlaňajšok pribudli bývalému vedeniu na čele s Miroslavom Vaďurom, ktoré sa pričinilo o to, že VšZP spadla do rekordnej straty. Vaďura si prilepšil o 4 777 eur, Antónia Borovková a Vieroslava Králičková dostali po 3 583 eur. Vo svojich funkciách skončili k 16. máju 2016. Kvôli zlému hospodáreniu Vaďura, Borovková aj Králičková museli vrátiť polovicu odmien, ktoré dostali za rok 2015.

Hovorkyňa VšZP: Odmeny sú v zmysle zmlúv

Vedenie VšZP sa bráni, že manažéri si peniaze nevyplatili svojvoľne. Hovorkyňa poisťovne Viktória Vasilenková vysvetlila, že predstavenstvo je odmeňované podľa troch zložiek. Dve sa vyplácajú mesačne, variabilná raz ročne. „Všetky sú plne nárokovateľné v zmysle Zmluvy o výkone funkcie. Nevyplatenie jednotlivých zložiek odmien by bolo porušením zmluvných podmienok s právnymi dôsledkami pre VšZP,“ vysvetlila Vasilenková.

V októbri brali manažéri ročné odmeny. Tie sú podľa Vasilenkovej presne zakotvené v uznesení vlády, stanovách spoločnosti a tiež v zásadách odmeňovania. Schvaľuje ich ministerstvo zdravotníctva. „Súčasťou týchto noriem sú presné pravidlá, kritériá, postupy a vzorce na výpočet odmien, pričom do výpočtu každej z odmien vstupuje viacero parametrov,“ dodala. Medzi ne patrí výber poistného a hospodársky výsledok," doplnila hovorkyňa.

Denník Pravda sa obrátil na ministerstvo zdravotníctva s otázkou, prečo odsúhlasilo prémie, keď je poisťovňa v strate, a prečo ich navyše dostali ľudia, ktorí ju k strate doviedli. Aj rezort to odôvodnil ich zákonným nárokom. „O výške variabilnej zložky odmien za výkon funkcie členom predstavenstva sme rozhodli v súlade s uznesením vlády, takisto so stanovami spoločnosti a tiež v zmysle Zásad odmeňovania členov predstavenstva,“ reagovala hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Redakcia Pravdy sa tiež pýtala Úradu vlády, či sa jeho uznesenie o odmenách musí splniť za každých okolností, aj keď je inštitúcia v strate. Úrad nás s odpoveďou odkázal na zdravotnícky rezort.

Vedenie VšZP na čele s Miroslavom Kočanom tento rok začalo obracať každé euro. Poisťovňa plní ozdravný plán, ktorý pre ňu schválil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ušetriť musí na CT a MR vyšetreniach, liekoch a zdravotníckych pomôckach, zdravotníckych materiáloch. VšZP zrušila zmluvu vyše 70 ambulanciám, znížila nemocniciam aj lekárom platby za dialýzu, dopravu pacientov, priškrtila aj platby za kúpele.

Odmeny, ktoré VšZP vyplatila v októbri 2017

pre súčasné predstavenstvo (za obdobie 17. 5. 2016 – 31. 12. 2016)

* Miroslav Kočan, predseda – 9 113,11 eura
* Milan Horváth, podpredseda – 7 974,25 eura
* Michal Ďuriš, člen – 6 834,27 eura
* Tibor Papp, člen – 559,70 eura (do funkcie nastúpil 13. 12. 2016)

pre bývalé predstavenstvo (za obdobie 1. 1. 2016 – 16. 5. 2016)

* Miroslav Vaďura, predseda – 4 777,40 eura
* Antónia Borovková, členka – 3 583,05 eura
* Vieroslava Králičková, členka – 3 583,05 eura

Zdroj: VšZP

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #odmeny #manažéri