Nové podozrenia z korupcie pri školských eurofondoch

Polícia má na stole minimálne päť podnetov od rôznych uchádzačov o eurofondy v školstve.

27.10.2017 10:43 , aktualizované: 21:51
debata (8)

V afére, ktorá stála exministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS) funkciu, vypadávajú ďalší kostlivci zo skrine. Na políciu sa obrátili žiadatelia, ktorí sa v rezorte uchádzali o príspevok z eurofondov a tvrdia, že od nich žiadali 20-percentný úplatok z ceny ich projektov. Kauza sa týka rozdeľovania peňazí na podporu priemyselných parkov, ktorá je momentálne zastavená.

„V súvislosti s výzvou a podozrením z korupcie, kde mal byť žiadaný úplatok 20 percent z ceny, eviduje Národná protikorupčná jednotka niekoľko podnetov priamo od žiadateľov o príspevok z eurofondov,“ potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl. Pre prebiehajúce vyšetrovanie nie je podľa neho možné poskytnúť bližšie informácie. Podľa verejnoprávnej RTVS sa na políciu malo obrátiť najmenej päť žiadateľov.

Ministerstvo školstva o novej situácii vie. „Tak ako pri ostatných podnetoch, aj pri vyšetrovaní Národnej kriminálnej agentúre poskytne vyšetrovateľom potrebnú súčinnosť,“ reagoval jeho tlačový odbor. O ďalších podrobnostiach rezort mlčí. Vysvetľuje to tým, že v rámci výzvy prebieha viacero kontrol, ktoré by mali trvať do marca budúceho roka.

Asi 200 firiem v spolupráci s univerzitami sa svojimi projektmi uchádzali o 300-miliónový eurofondový balík. Viac ako 60 úspešných si malo peniaze prerozdeliť už v lete. Po tom, čo sa objavili podozrenia z pochybného výberu víťazov, Európska komisia vyplatenie peňazí pozastavila. Kto z firiem či univerzít sa obrátil na NAKA a oznámil úplatok, nie je zatiaľ známe. Rovnako ako aj to, kto mal 20 percent žiadať.

Denník Pravda oslovil 24 spoločností, ktoré vo výbere uspeli. Tri štvrtiny z nich vôbec neodpovedali. Zvyšné popreli, že by od nich niekto pýtal všimné. „V skratke povieme len to, čo sme uviedli ako odpoveď aj NAKA, nie, so žiadnym korupčným správaním sme sa v tejto veci nestretli,“ potvrdil jeden zo štatutárov firmy, ktorý si neželal byť menovaný.

Začiatkom augusta jeden z neúspešných uchádzačov pre televíziu Markíza tvrdil, že ho kontaktoval jeden z hodnotiteľov projektu, ktorý si za priaznivé hodnotenie vypýtal províziu vo výške 1,5 milióna eur, čo malo predstavovať 20 percent zo 7-miliónovej dotácie. Hodnotiteľ obvinenia odmietol a tvrdil, že to bolo naopak a majiteľ spoločnosti kontaktoval jeho.

Európska komisia aj NAKA súčasne preverujú aj druhú výzvu za 288 miliónov eur určenú na dlhodobý vývoj a výskum. Pochybné na nej bolo to, že neuspel ani jeden projekt univerzít a Slovenskej akadémie vied (SAV). Začiatkom septembra ju ministerstvo školstva zrušilo.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #eurofondy #ministerstvo školstva #Peter Plavčan