Na severe sa cez víkend už ohlási zima

Okrem prechodu letného času na zimný prinesie víkend definitívny koniec babieho leta. V severných častiach Slovenska sa teploty budú pohybovať okolo nuly, očakáva sa tam sneženie.

28.10.2017 07:00
debata (1)

Prvý deň zimného času počasím nepoteší. V nedeľu pocítime výraznú zmenu smerom k horšiemu. Krajinu zasiahne výraznejší front, s ním príde citeľné ochladenie, oblačnosť, dážď aj silný vietor.

„Sobota bude ešte celkom prijateľná, na niektorých miestach Slovenska bude aj pätnásť stupňov Celzia, no nedeľa aj ďalšie dni budú mať už iný charakter. Vyskytovať sa budú zrážky, bude fúkať nepríjemný studený vietor a teploty pôjdu smerom nadol. Pri zrážkach bude klesať aj hranica sneženia a v severnejších regiónoch Slovenska už aj v oblastiach vyššie položených kotlín môže nasnežiť. Sneh sa môže vyskytnúť v oblasti Spiša, Oravy, Liptova, severovýchodu Slovenska, ale aj na Kysuciach a možno aj v oblasti Žiliny,“ uviedol klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) v Bratislave Pavol Faško.

Prvý deň zimného času počasím nepoteší. V... Foto: Ivan Majerský, Pravda
pocasie, dazd, dazdnik, jesen, Prvý deň zimného času počasím nepoteší. V nedeľu pocítime výraznú zmenu smerom k horšiemu. Krajinu zasiahne výraznejší front, s ním príde citeľné ochladenie, oblačnosť, dážď aj silný vietor.

Prejaví sa to aj na výške teplôt, na severe sa denné teploty môžu pohybovať okolo nuly alebo tesne pod ňou. V južnej časti Slovenska bude na väčšine územia menej ako desať stupňov Celzia.

„Túto zmenu počasia spôsobili tlakové níže, ktoré sa nachádzajú nad Škandináviou v oblasti Nórskeho a Baltického mora a po ich zadnom okraji preniká k nám, ale aj do západnej a južnej Európy chladnejší vzduch,“ vysvetlil Faško.

Typickému babiemu letu je podľa klimatológa pre tento rok koniec, nevylučuje však, že v novembri sa ešte môže vyskytnúť nejaký deň, ktorý môže mať jeho príznaky.

Pred nami je obdobie Dušičiek a jesenných prázdnin, čo znamená presun ľudí po celej republike. Faško zdôrazňuje, že v takomto počasí by vodiči nemali zabúdať na prezutie áut. Na cestovanie z víkendových dní odporúča uprednostniť sobotu.

Sobota bude ešte celkom prijateľná, na niektorých miestach Slovenska bude aj pätnásť stupňov Celzia, no nedeľa aj ďalšie dni budú mať už iný charakter.
klimatológ SHMÚ Pavol Faško

„V stredu 1. novembra, keď je sviatok Všetkých svätých, bude ešte premenlivé počasie, no už by nemal fúkať taký silný vietor a malo by byť aj menej oblačnosti. Zrážky sa síce ešte budú vyskytovať, bude ich však menej ako v predošlých dňoch. V stredu bude plánovanie návštevy hrobov blízkych asi najlepšie,“ doplnil Faško.

Klimatológ podotkol, že 1. november je deň, keď boli pri pohľade do histórie zaznamenané naozaj rôznorodé teploty. Najteplejším od roku 1950 bol 1. november 1962, v Kamenici nad Cirochou vtedy namerali letných 21,4 stupňa Celzia. Naopak, úplne iný charakter mal 1. november 1973, keď v Oravskej Lesnej zaznamenali –15,5 stupňa Celzia. Deň s týmto dátumom mával aj „bielu príchuť“. Napríklad v roku 1966 bolo 1. novembra vo Švedlári 15 centimetrov snehu, v Štóse dokonca 20 centimetrov.

Ako bude

  • Sobota 28. októbra – Premenlivá, cez deň prevažne veľká oblačnosť. Denné teploty 8 až 13, v Žilinskom kraji a na Spiši okolo 6 stupňov Celzia.
  • Nedeľa 29. októbra – Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď. Nočné teploty 9 až 3, denné 7 až 12, na severe okolo 5 stupňov Celzia.
  • Pondelok 30. októbra – Premenlivá, na severe veľká oblačnosť, na viacerých miestach sneženie. Nočné teploty 5 až 1, na severe –1, denné 5 až 10, na severe 0 až 5 stupňov Celzia.
  • Utorok 31. októbra – Malá, postupne zväčšená oblačnosť, miestami sneženie. Nočné teploty 1 až –4, v dolinách a kotlinách miestami –6, denné 5 až 10, na severe okolo 3 stupňov Celzia.
  • Streda 1. novembra – Prevažne veľká oblačnosť, miestami dážď. Nočná teplota 6 až 1, v dolinách a kotlinách miestami –1, denná 4 až 10 stupňov Celzia.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vietor #zrážky #zima #jesenné počasie