Slovensko zasiahne v nedeľu orkán, rýchlosť vetra dosiahne takmer 200 km/h

Meteorológovia aj horskí záchranári varujú pre mimoriadne silným vetrom, ten má časť juhozápadného Slovenska a tiež Vysoké a Nízke Tatry zasiahnuť v nedeľu počas dňa.

28.10.2017 19:45
vietor, víchor, počasie, dážď, prší, búrka, Foto:
Výstraha najvyššieho, tretieho stupňa, pred vetrom sa v nedeľu týka aj juhozápadu Slovenska.
debata (50)

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webstránke upozorňuje, že na hrebeňoch hôr nad pásmom lesa sa vyskytne až mohutná víchrica. V podvečerných hodinách na severe stredného a východného Slovenska sa ojedinele môžu tvoriť aj snehové jazyky v dôsledku silného vetra a poklesu hranice sneženia až na približne 500 metrov nad morom.

Snehové jazyky môžu komplikovať situáciu na cestách v severných okresoch stredného a východného Slovenska ešte aj v pondelok skoro ráno. Silný vietor v nedeľu zasiahne nielen naše územie, ale aj okolité krajiny. Nárazy vetra viac ako 100 km/h očakávajú meteorológovia v Česku, Nemecku, Rakúsku, Poľsku či v Maďarsku, uvádza SHMÚ na svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

Výstraha najvyššieho, tretieho stupňa, pred vetrom sa v nedeľu týka na juhozápade Slovenska okresov Malacky, Pezinok, Bratislava, Senec a Dunajská Streda a v hornatých oblastiach severného a stredného Slovenska okresov Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. Výstrahy pred silným vetrom platia aj pre zvyšok Slovenska, sú však nižších stupňov.

Ako informuje SHMÚ v predpovedi pre Tatry na nedeľu, v Popradskej kotline sa očakáva vietor do 18 m/s (65 km/h), v nárazoch miestami okolo 27 m/s (95 km/h). V stredných polohách 15 až 22 m/s, vo vysokých polohách 23 až 30 m/s a v nárazoch miestami 37 až 45 m/s (135 až 160 km/h).

Pred mimoriadne silným vetrom varuje na svojej webstránke aj Horská záchranná služba (HZS). V horských oblastiach sa od 1 400 metrov nad morom sa očakáva mimoriadne silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo – v nárazoch rýchlosť 45 až 50 m/s (160 až 180 km/h). Ide o extrémnu rýchlosť vetra, ktorý predstavuje veľké nebezpečenstvo pre aktivity vo vysokohorskom teréne, ako sú pešia turistika alebo horolezectvo, varuje HZS.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #vietor #varovanie #orkán #Slovenský hydrometeorologický ústav #silný vietor