Najkrajšie stromy rastú v Bošáci

Dedina Bošáca, známa najmä pálenicou a slivovicou, má stromy, aké jej môžu ostatní závidieť.

29.10.2017 07:00
debata (5)

Už štyri sa pýšia titulom slovenský Strom roka. Najnovšie víťazstvo v súťaži získala bošácka jabloň, ktorá postúpila do európskeho kola. V ňom vlani na treťom mieste uspela bošácka hruška ružová.

Aj keď je to strom starý a rozlámaný, stále nesie genetickú hodnotu a práve na ňu sme chceli poukázať.
Tatiana Helíková z obecného úradu z Novej Bošáce

„Na otázku, prečo nám tu rastú samé Stromy roka je odpoveď asi taká, že máme v Bošáci ovocinársku tradíciu. Stromov tu máme veľa a je to o tom, nájsť ten, ktorý je aj pekný a má príbeh. Tak je to v prípade tohtoročného víťaza, jablone domácej. Nie je najkrajšia vizuálom, je rozštiepená. Napriek tomu, čo všetko zažila, stále rodí, má listy aj plody,“ povedal starosta obce Daniel Juráček. Rastie pri málo frekventovanej poľnej ceste, jabĺčka nie sú znečistené a ktokoľovek si môže jablko odtrhnúť

Jabloň má 120 rokov, výšku 13 metrov a obvod 251 centimetrov. Pred niekoľkými rokmi sa jej veľká časť odlomila. „Päťsto kilogramov jabĺk pre ňu nebol problém urodiť za jedno leto v čase, keď ešte nebola poškodená. Teraz je úroda nižšia, ale tých tristo, štyristo kilogramov dá,“ dodal starosta.

Najčerstvejší triumf si zapísala 120–ročná... Foto: Archív obce Bošáca
jablon, strom, bosaca, strom roka Najčerstvejší triumf si zapísala 120–ročná bošácka jabloň, Slováci ju podporili 7 303 hlasmi.

Víťazný strom našla Tatiana Helíková z obecného úradu spolu s Ľudovítom Vaššom z občianskeho združenia z Novej Bošáce. „On tu má zmapovaný kataster celej Bošáckej doliny, hlavne staré odrody,“ hovorí o Vaššovi. Mali vyhliadnuté tri stromy, aktivista navrhol jabloň domácu, lebo je výnimočná. „Všetci sa zameriavajú len na to, aby strom bol krásny navonok. Hodnota nášho stromu je v tom, že ide o miestnu odrodu, ktorá nikde inde nerastie. Aj keď je to strom starý a rozlámaný, stále nesie genetickú hodnotu a práve na ňu sme chceli poukázať,“ vysvetlila Helíková.

Starosta pripomenul, že aj výhry v súťaži dokazujú, že ovocinárstvo má zmysel. Obec sa plánuje sústrediť na jeho obnovu. Bošáca je unikátna tým, že v roku 1905 sa z nej vyviezlo 800 ton sliviek na pltiach do Bratislavy, Viedne či Budapešti. Vedenie samosprávy by sa na toto číslo rado dostalo opäť tým, že zachová staré odrody.

zväčšiť V roku 2015 sa stala stromom roka bošácka... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
hruska, strom, bosaca V roku 2015 sa stala stromom roka bošácka hruška ružová, ktorá zabodovala aj v medzinárodnej konkurencii. Na súťaži Európsky strom roka, ktorá vznikla v roku 2011, obsadila 3. miesto s 29 114 hlasmi. Prvenstvo vtedy putovalo do Maďarska, víťazný dub získal viac ako 72–tisíc hlasov.

Obec sa po prvýkrát prihlásila do slovenskej súťaže v roku 2006, vtedy sa začína aj história ocenených stromov. Nominovali hrušku planú, ktorá zvíťazila, ale nepokračovala ďalej, v tom čase ešte európska súťaža nebola rozbehnutá. Za druhej svetovej vojny sa pri nej pohybovali vojaci a mala by mať v sebe ukryté náboje.

V roku 2011 Bošácu zastupovala oskoruša jarabinová. Umiestnila sa na 3. mieste. Jedinečná je v tom, že je jedna z najväčších na Slovensku a hrozilo jej, že sa rozštiepi. Oskoruša jej sama osebe vzácna, začína rodiť až po dvadsiatich rokoch a svojho času ich bolo len osemsto na celom Slovensku.

zväčšiť Aj v roku 2011 pochádzal jeden z najkrajších... Foto: Archív obce Bošáca
jarabina, strom, bosaca Aj v roku 2011 pochádzal jeden z najkrajších stromov Slovenska z Bošáce. Jarabina oskorušová sa umiestnila na 3. mieste.

O štyri roky neskôr vybrali hrušku ružovku. V okolí, kde rastie, zostala iba ona. Pri sceľovaní a združstevňovaní tu totiž lúky rozorali. „Tri pásové traktory potrebovali na vytrhnutie hrušiek, také boli silné. Táto jediná odolala, buď preto, že stála pri ceste, alebo ju nevládali vytrhnúť. Stále rodí a keď vyhrala, dostala od nás wellness, doviezli sme jej na plnej multikáre hnoj,“ usmieva sa starosta.

Organizátormi súťaže Strom roka je Nadácia Ekopolis z Banskej Bystrice. V tohtoročnom kole po bošáckej jabloni na druhom mieste skončila 22 metrov vysoká borovica lesná z Hlohovca, tretí bol 30 metrov vysoký, 210-ročný platan západný zo Serede. Slovensko bude reprezentovať v Európe práve jabloň. „Okrem postupu do európskej súťaže víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od medzinárodnej arboristickej spoločnosti ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie tristo eur,“ povedal programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec.

V roku 2006 sa Bošáčania radovali po prvý raz,... Foto: Archív obce Bošáca
hruska plana, strom, bosaca V roku 2006 sa Bošáčania radovali po prvý raz, víťazom súťaže Strom roka sa stala 300–ročná hruška planá z ich obce.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Stromy #strom #Bošáca #Strom roka